9+1 tévhit a szoptatással kapcsolatban

Beléptünk a szoptatás világhetébe. Különös téma ez: habár elvben mindenki támogatja az anyákat abban, hogy anyatejjel táplálják a babájukat, mégis rengeteg még mindig az elbizonytalanító frázis és tévhit. Vannak anyák, akik bárhogy is szeretnék, nem tudják szoptatni a babájukat - a többség előtt viszont nyitva áll ez a lehetőség. Tudj meg még többet az anyatejes táplálásról, és szoptass bátran!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anya
2017. augusztus 02. Hojdák Annamária

1.Egyáltalán nem igaz, hogy az anyának a szülés utáni órákban nincs még teje. Az előtej ekkorra már készen áll, hogy – ahogy a WHO fogalmaz – “a baba első védőoltása” legyen. “Az újszülött szopóreflexe a születése utáni második óra során 45 percig a legintenzívebb. A szoptatás késleltetése megnehezítheti az újszülött számára a hatékony szopás megtanulását a későbbiekben.” (http://www.lll.hu/leggyakoribb_tevhitek_elso_resz)

2. Nem igaz, hogy az előtej “kevés a babának”. Mivel a gyomra az első napokban mindössze cseresznye méretű, az előtej éppen lefedi a szükségleteit. A kezdettől történő gyakori mellretétel gyorsítja a tejtermelődést. Nem tehetsz jobbat az újszülöttel az immunrendszere megalapozását tekintve, mint hogy kezdettől kizárólag szoptatod! (Akár írásban nyilatkozhatsz a kórházban, hogy nem kérsz semmiféle pótlást.) Az előtej “igen magas koncentrációban tartalmaz ellenanyagokat, fehérvérsejteket, enzimeket, növekedési faktorokat, antioxidánsokat és egy sor más fontos összetevőt. A kolosztrum bevonja az újszülött bélfalát, megakadályozva ezzel a kórokozók megtelepedését; elősegíti a hasznos bifidusz flóra kialakulását, és hashajtó hatású, ezzel csökkenti a sárgaság kialakulásának esélyét ill. annak mértékét.” (http://www.lll.hu/cikkek/tevhitek)

3. Nincs olyan, hogy “túl sokszor kerül mellre” egy baba, a gyomrának sem árt, ha 10 percenként szoptatják. Ha nem éhes, akkor csak komfortszopizik, amivel nincs semmi baj, természetes igénye a babának (és hordozva úgy is kielégíthető, hogy közben te teszed a dolgod). Ha a baba sokat bukik, az nem attól van, hogy “túlette magát”, csak a záróizmok fejletlenségét mutatja. Kisebb valószínűséggel adódik elő, ha nem kellett sírnia szoptatás előtt.

4. Nem kell semennyi időt kivárnod két szoptatás között, ahogy régen tanácsolták az anyáknak! A baba átlagosan 6-7-szer jelzi az igényét, mielőtt sírni kezdene – ez igaz a szoptatásra is. Ha már az első cuppogás, csücsörítés láttán mellre teszed, nem nyel annyi levegőt – így a hasfájás esélye is csökken, a babád pedig sokkal kevésbé lesz “sírós”.

5. A szoptatásnak nem okvetlen egy-két év a felső határa! Dr. Dettwyler antropológus professzor egy kutatásában összehasonlította a különböző főemlősöket – köztük az embert is – egymással, hogy megtalálja, vajon mi lenne a biológiai norma az ember számára az elválasztódásra. “Azt találta, hogy a testméretet, fejlettséget és az átlagéletkort figyelembe véve a modern ember számára a természetes kor az elválasztódásra 2,5 és 7 éves kor között van. Az, hogy egy gyermek 4 évesen még szopik, teljesen normális és természetes.” (http://www.lll.hu/hosszantarto_szoptatas)

6. A fejés nem szükséglet. Jól jöhet, ha a baba – mondjuk – nagyon bealudt, és már fájdalmasan feszül a melled, de semmi szükség rá, hogy “lefejd a maradékot” a szoptatás végén. Hiszen nem tudod kiüríteni a melled; amint kifogyna, a szervezeted gondoskodik az utánpótlásról. A mellgyulladás ellen inkább a szoptatási testhelyzetek váltogatásával és kényelmes melltartóval tudsz tenni. (Ha pedig kezdene begyulladni…)

7. Nem kell abbahagyni a szoptatást sem a baba, sem az anya betegségekor! Az anyatejben lévő antitestek képesek arra, hogy az adott vírus ellen adjanak védelmet a babának. Vannak gyógyszerek, amelyeket szedve nem szoptathatunk, de a legtöbbnek van szopi-kompatibilis alternatívája – érdemes jól körüljárni a dolgot!

8. Nem igaz, hogy melegben vizet, teát kellene adni a babának! Az anyatej 87%-a víz, amelyet főleg a szoptatás első felében, az ún. elsőtejjel kap meg a baba. (Utána következik a táplálóbb, zsírosabb rész.) Ha az anya sok folyadékot fogyaszt és igény szerint szoptat, nem maradhat szomjan a kisbabája!

9. A tej nem tud csak úgy “elmenni” – ha netán ezzel ijesztgetnének az idősebb rokonok. Ha igény szerint szoptatsz (nem mérsz időt és súlyt, hogy mikortól, meddig és mennyit ehet a baba, vagy, hogy mennyi idő maradjon ki két szopi között), biztos lehetsz benne, hogy nem tűnik el csak úgy a tejed.

+1: Nem igaz, hogy neked nem megy. Ha el is bizonytalanítottak (mert hogy “ilyen alakú mellel nem lehet szoptatni”, vagy “hát, hiszen anyukádnak se sikerült…”, vagy mert “császáros vagy, persze, hogy nem megy”, és még ezer lehetséges indokkal), nem kell okvetlen lemondanod a szoptatásról! Keress fel egy szopitanácsadót (vagy kezdetnek mondjuk ezt a csoportot), olvass utána (pl. itt). Lehet, hogy valamivel rögösebb lesz az utatok, mint másnak, de mikor végül sikerül zavartalanul megélnetek a szoptatás perceit a kisbabáddal – az felejthetetlen élmény.