A babák C-vitamin szükséglete

A pici baba szervezetének is szüksége van C-vitaminra a megfelelő és egészséges fejlődéshez. No de pontosan mennyire, és milyen forrásból szerezhető be?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
C-vitamin
2015. február 27. Gyarmati Orsolya

A pici baba szervezetének is szüksége van C-vitaminra a megfelelő és egészséges fejlődéshez. No de pontosan mennyire, és milyen forrásból szerezhető be?


A babák az anyatejjel is megkapják már a számukra szükséges vitamin-mennyiséget, de később, a hozzátáplálás ideje alatt több olyan zöldség és gyümölcs is kerülhet az étrendjükbe, ami tartalmazza az értékes vitamint.

Segít az immunrendszer erősítésében, fontos az anyagcsere-folyamatokban, a hajszálerek, csontok, porcok felépítésében is meghatározó szerepet játszik, a fogak és a fogíny egészségéhez is hozzájárul, de a sebgyógyulás esetén is fontos a jelenléte a szervezetünkben – ezt a legtöbben tudják a C-vitaminról. A vízben oldódó és sokat emlegetett vitamin nem csak a felnőtteknél, hanem már az egészen pici gyermekeknél is fontos. 

Mennyi C-vitaminra van szüksége egy babának?

Életkoronként változó, hogy a szervezetnek mennyi a szervezet C-vitamin szükséglete. Míg egy felnőtt ember napi ajánlott C-vitamin bevitele 80 mg, addig egy gyermeknél természetesen ennél jóval kevesebbel kell számolni. A koron kívül a testtömegtől, életmódtól, nemtől is függ, hogy kinek mennyi C-vitamin szükséglete van. 

Fél évesnél fiatalabb babák átlagos C-vitamin szükséglete 35-40 mg, míg 7 és 12 hónapos kör között ez a mennyiség 40-50 mg-ra növekszik. Természetesen a babával együtt nő a C-vitamin szükséglet is, tehát míg egy 3 hónapos babának 12-13 mg C-vitaminra van szüksége, addig 10 hónapos korában már ennek a duplájára.