A babámnak szívzöreje van, nagy a baj?

A legtöbb szülő teljesen kétségbe esik, amikor azt hallja a gyermekorvostól, hogy valami kis zörejt hall a baba szívének vizsgálatakor.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermekorvos
2015. június 19. Csontos Dóra

A legtöbb szülő teljesen kétségbe esik, amikor azt hallja a gyermekorvostól, hogy valami kis zörejt hall a baba szívének vizsgálatakor.


A csecsemőkori szívzörejt azonban a legtöbb kicsi maximum néhány éves korára kinövi. “Teljesen kétségbeestem, amikor a kórházban a gyermekorvos megmondta, hogy az újszülött kislányomnak szívzöreje van. Gyógyíthatatlan? Meg kell műteni? Veszélyben van az élete? Ezek a kérdések kavarogtak bennem” – meséli Angéla, az egyéves Luca anyukája. “A diagnózist később a házi gyermekorvos is megerősítette és szakorvosi vizsgálatra küldött el minket.”

A kisgyermekkori szívzörej elsőre nagyon ijesztően és veszélyesen hangzik, pedig meglepően gyakori a kisbabáknál, illetve a kisgyermekeknél, a becslések szerint a hét éven aluliak 80-90 százalékánál érzékelhető legalább egyszer a szívzörej. A jelenség önmagában nem jelent betegséget, fejlődési rendellenességet, a kialakulásának az oka az anatómiában keresendő.

A szív két kamrából, két pitvarból és az ezeket elválasztó billentyűkből áll. A vér meghatározott sorrendben áramlik át ezeken, a szív “dobogása” tartja fenn a véráramlást a szervezetünkben. A jellegzetes szívdobogás nem más, mint az a hang, melyet a billentyűk “csapódása” kelt. A szívzörej pedig egy olyan plusz hang, mely emellé a dobogás mellé társul. A szívzörejt többféle módon is lehet osztályozni, például az erőssége, intenzitása alapján (vagyis, hogy mennyire hallható), hogy a mellkas melyik részén hallatszik a legjobban, milyen jellegzetességei vannak, illetve, hogy a szívverés ciklusában pontosan hol lehet azt hallani. Ezek a fontos információk mind segítséget nyújthatnak abban, hogy a szívzörej okát megállapítsák.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!