A betegséggel járó lelki zavarokat is gyógyítja a Mosoly

A Mosoly Alapítvány évente 600-800 gyermeknek nyújt segítséget a hosszan tartó betegségek lelki zavarainak feldolgozásában. Módszere azért speciális, mert nem csupán élményt, hanem terápiát kíván nyújtani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. október 02. Paulik András

A Mosoly Alapítvány évente 600-800 gyermeknek nyújt segítséget a hosszan tartó betegségek lelki zavarainak feldolgozásában. Módszere azért speciális, mert nem csupán élményt, hanem terápiát kíván nyújtani – mondta el a Rádió Orient műsorában Adorján Katalin, alapítványi vezető. Az Alapítvány célja, hogy az évek során felhalmozódott tudást és tapasztalatot képzések során további szakembereknek is továbbadják.


A Mosoly Alapítvány 18 éve működik, mely során rengeteg kihívással szembesültek és változáshoz alkalmazkodtak, missziójuk viszont állandó maradt: súlyosan beteg gyerekek lelki gyógyulását segítik, mely a legtöbb esetben visszahat fizika gyógyulásukra is – ismertette Adorján Katalin.

Kiemelte: az elmúlt évek során jelentősen változott mind a szakemberek, mind a szülők körében is a betegségek testi-lelki összefüggéseiről alkotott szemlélet. ‘Míg 1996-ban akár eretnek gondolatnak számíthatott, hogy egy betegségnek lelki oka (is) lehet, addig ma már az orvostudományban is elismeri a betegségek lelki okainak létét’ – fejtette ki. A Mosoly Alapítvány munkatársa kiemelte, a szemlélet elfogadóbbá vált, ugyanakkor a lelki segítségnyújtás még nem épült be a mindennapi orvosi munkába, s ennek főként kapacitásbeli okai vannak.

A jelenlegi egészségügyben nincs sem emberi, sem anyagi erőforrás a lelki gyógyításra, a kórházakban szinte kizárólag fizikai kezelés zajlik. Itt lépnek színre az alapítvány terapeutái, akik kórházakban és különfoglalkozásokon nyújtanak segítséget. Adorján Katalin elmondta: az egészségügyi szakemberek szívesen és szorosan együttműködnek velük, így munkájuk kiegészíti egymást.

Mosoly a kórház falai között

A terapeuták súlyosan beteg gyermekeket kezelő osztályokra járnak (onkológia, diabétesz osztály), hogy a benn tartózkodás során oldják félelmeiket, feszültségüket, csillapítsák halálfélelmüket.

A kórházakban többnyire csak pár alkalommal látnak egy-egy kis pácienst, gyakran más életkorú, más problémájú gyermekekkel is foglalkoznak egyszerre – ami hatalmas kreativitást és felkészültséget igényel a Mosoly szakembereitől – emelte ki Adorján Katalin.

Más osztályokon azonban gyakran több hónapig is tarthat a gyermekek kezelése. Az egyik legnagyobb kihívást a csontvelő-traszplantált gyerekek segítése jelenti, akik egy teljesen elszeparált, steril-boxban, iszonyatosan kiszolgáltatott és nehéz helyzetben hónapokig fekszenek. Ilyen esetekben személyesen jár be a terapeuta a kis pácienshez, s igény esetén a szülőnek is segítséget nyújt – fejtette ki Adorján Katalin.

Hosszú távú terápia

Hosszú távú programok keretében egy iskolaéven keresztül foglalkoznak a gyerekek 6-8 fős csoportjaival. A foglalkozásokat két terapeuta vezeti: egy pszichológus, s egy mese- vagy művészetterapeuta.

A gyermekek csoportja homogén abból a szempontból, hogy hasonló pszichés problémákkal küzdenek. Így a gyermek észreveszik, nincsenek egyedül. Megtapasztalhatják, mások hogyan reagálnak az egyes helyzetekre, és hogyan tanulnak meg másképp reagálni az ugyanarra helyzetre.

A szülőkkel folyamatosan konzultálnak, hiszen vallják: a gyermek problémája sosem egymagában áll, hanem a család is befolyásolja állapotukat – húzta alá Katalin.