A boldog párkapcsolatok 7 titka

Létezik sikerrecept a jól működő párkapcsolathoz? Igen! Zádrovich Aliz, coach, a Body&Life coaching alapítója szerint némi odafigyeléssel újraértelmezhetjük a kapcsolatunkat, ha szemünk előtt tartunk hét fontos dolgot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. március 24. Csontos Dóra

Létezik sikerrecept a jól működő párkapcsolathoz? Igen! Zádrovich Aliz, coach, a Body&Life coaching alapítója szerint némi odafigyeléssel újraértelmezhetjük a kapcsolatunkat, ha szemünk előtt tartunk hét fontos dolgot.


1. Bizalom

Mindenki szárnyakat kap, ha úgy érzi, bíznak benne. Nincs ez másképp a párkapcsolatban sem. A bizalom a másik tiszteletének, nagyrabecsülésének a jele. Akiben bíznak, az nem akar titkolózni, nem akar külön utakon járni, nem akarja becsapni a másikat. Ugyanez fordítva is így működik. Amint azt érezzük, nem bíznak bennünk, ennek megfelelően kezdünk viselkedni. A bizalmatlanság önbeteljesítő jóslattá válik, hiszen tudat alatt meg akarunk felelni a ránk aggatott címkének. Ha nem tudunk bízni a párunkban, először mindig nézzünk magunkba: vajon önmagamban megbízom-e? A bizalom kiépítését mindig magunknál kezdjük. Ha ezt a lépést megtettük, az a kapcsolatainkra is pozitívan fog hatni.

2. Egyenrangúság

A párkapcsolatban gyakran belecsúszunk a szülő-gyermek játszmákba. Amikor leteremtjük a párunkat azért, mert szanaszét hagyta a ruháit, akkor szülő szerepből szólunk hozzá, ami alá-fölérendelt helyzetet teremt. Egyikünk sem érzi jól magát ebben a felállásban. A boldog párkapcsolatokban két felnőtt ember vesz részt, ami a kommunikációban is tükröződik. Ha az egyik fél hibázik, akkor játszmázás helyett érdemes egyenrangú partnerekként őszintén beszélgetni az érzéseinkről. Ne a másikat szidjuk, hanem csak arról beszéljünk, nekünk hogy esett az, amit tett.

3. Intimitás

Ez nemcsak a testi közelséget, a kielégítő szexuális életet foglalja magában, hanem azt is, hogy mennyire osztjuk meg egymással az életünket, az élményeinket. Minél inkább beavatjuk a másikat abba, mi minden történt velünk, mit gondolunk a világ dolgairól és mit érzünk, annál intimebb a kapcsolat. A boldog pároknak nincsenek titkaik egymás előtt, mert nem félnek elmondani egymásnak még azokat a dolgokat sem, amit nem szívesen hall a másik.

4. Összetartás

Nemcsak a család egy egység, hanem a párkapcsolat önmagában is. Két emberből álló „csapat”, ami a család alapja. Azért romlik meg a gyerek születése után sok párkapcsolat, mert a szülők figyelme egymásról a kicsire terelődik. Baj akkor van, hogyha ez hosszú távon is így marad, mert az a párkapcsolat végét jelenti. Jó, ha tudatosítjuk, hogy a gyereknek is akkor lesz a legjobb, ha a szülei jól vannak – párként együtt is.

5. Függetlenség

Azaz a függőség hiánya. Amikor két ember nem azért ragaszkodik egymáshoz, mert úgy érzik, a másik nélkül nem lennének boldogok, hanem egyedül is teljesnek érzik magukat. A párkapcsolat ilyenkor nem egy „eszköz” a boldogsághoz, hanem két, önmagában is teljes ember szövetsége.

6. Elfogadás

Sokszor tele vagyunk elvárásokkal a másikkal kapcsolatban, és panaszkodunk rá. Miért nem beszélget többet? Miért nem bókol többet? stb. Azt akarjuk, hogy megváltozzon a kedvünkért. Persze ennek hatására csak egyre inkább távolodunk egymástól. A boldog párkapcsolat alapja az elfogadás: elfogadjuk a másikat olyannak, amilyen, nem hasonlítgatjuk senkihez, és nem várunk el tőle olyan dolgokat, ami nem belőle fakad.

7. Szabadság

Amikor nem birtokoljuk a másikat, hanem adunk neki teret, levegőt, hogy kibontakozhasson. Engedjük, hogy kövesse a vágyait, megélje az érzéseit, és ne kelljen elfojtania, feláldoznia semmit a párkapcsolat kedvéért. A boldog párok lehetővé teszik egymásnak, hogy önmaguk lehessenek.