A csomón kívül más tünete is lehet a mellráknak

Egy ausztrál nő abban a reményben osztott meg egy üzenetet a Facebookon, hogy segíteni tud másokon - írja a Mashable. Kylie Armstrong februárban vett észre néhány apró gödröcskét a melle alsó részén, melyek korábban nem voltak ott. Mivel aggódott, ezért az orvoshoz sietett, aki mammográfiára és ultrahangra is elküldte.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2016. március 08. Vajda Boglárka

Egy ausztrál nő abban a reményben osztott meg egy üzenetet a Facebookon, hogy segíteni tud másokon – írja a Mashable. Kylie Armstrong februárban vett észre néhány apró gödröcskét a melle alsó részén, melyek korábban nem voltak ott. Mivel aggódott, ezért az orvoshoz sietett, aki mammográfiára és ultrahangra is elküldte.


“Ez a három gödröcske teljesen megváltoztatta az életem, és a családom életét is. Azért osztom meg, mert remélem, hogy ezzel az emberek tudatosítják magukban, hogy a mellrák nem jár mindig kitapintható csomókkal. Kérem azonnal menjen el a háziorvosához, ha bármilyen változást vél felfedezni. Ez megmentheti az életét! ” – írta a közösségi oldalára a nő. 

Sue Fraser mellspecialista szerint Armstrong posztja is bizonyíték arra, hogy számos tünete lehet a mellráknak, és megítélése szerint egy ilyen fotó többet használ, mint árt. “Bármi, ami tudatosabbá tesz, az jó. Néhányan azt gondolják, hogy a mellrák egy kitapintható csomó, de ez egyáltalán nem igaz, számos más jele lehet. Ha a Facebookra posztol valaki, lehet, hogy sok ember megijed és elrohan az orvoshoz, de ez legalább valami, ami felhívja a figyelmet a betegségre. A mellrák miatt kialakuló gödröcskék nem olyan gyakoriak mint a csomók, és a tünetek között szerepel még az érintett terület megvastagodása, a mellbimbó változása, egy nem gyógyuló kiütés a mellbimbón, folyadék szivárgása vagy a mell alakjának megváltozása” – fejtette ki Fraser.