A csúnya gyümölcs is ehető

Ha a piacra vagy áruházba megyünk, a gondos válogatás a bevásárlás alapvető részét képezi. A legszebb olykor nem feltétlenül a legjobb is. De gondolkodott már azon, hova kerülnek a csúnya, senkinek nem kellő zöldségek és gyümölcsök?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. november 28. Aipmilo

Ha a piacra vagy áruházba megyünk, a gondos válogatás a bevásárlás alapvető részét képezi. Szakértő szemek és tapogató kezek igyekeznek felmérni, hogy csakis a legtökéletesebb termék kerülhessen az asztalra, még ha a legszebb olykor nem feltétlenül a legjobb is. De gondolkodott már azon, hova kerülnek a csúnya, senkinek nem kellő zöldségek és gyümölcsök?


 

Ha zöldséget vagy gyümölcsöt válogatunk, először a szemünkkel faljuk fel az ételt. Elég, ha a paradicsom nem elég szabályos, a banán kicsit megbarnult, vagy a barackon van egy apró ütődés, és máris inkább másikat teszünk a kosárba, hiszen megtehetjük, a választék bőséges. Az üzletek általában nem várják meg, amíg az áru megromlik, jobb esetben leértékelve még árulják egy ideig, rosszabb esetben azonban az egész azonnal megy a kukába. Így aztán rendkívül pazarló módon élünk, egyes becslések szerint a fejlődő országok évi 1,3 milliárd tonna élelmiszert dobnak ki, és Európában a megtermelt zöldségek és gyümölcsök 30 százaléka a szemétben landol. Pedig a kicsit hibás, csúnya vagy túlérett áruk emberi fogyasztásra még tökéletesen alkalmasak, sőt ízük sem feltétlenül rosszabb, mint tökéletes párjaiknak.

 

Véget vetnének a mértéktelen pazarlásnak

A problémát felismerve egyre több kezdeményezés irányul arra, hogy csökkentsék a mértéktelen és ésszerűtlen pazarlást. Az egyik ilyen a portugál Fruta Feia (Csúnya Gyümölcs) nonprofit szervezet által működtetett program, amelynek lényege, hogy Portugália több nagyvárosában összegyűjtik a senkinek sem kellő zöldséget és gyümölcsöt, és kijelölt piacokon akciós áron adják el. A két éve futó kezdeményezéshez már több mint nyolcszáz árus csatlakozott, és minden héten több tonna terményt mentenek meg a kidobás elől. A program egyre népszerűbb, több ezren szeretnének belépni a rendszerbe, amihez most segítséget nyújthat, hogy az Európai Bizottság 320 ezer eurós támogatást szavazott meg a szervezetnek. Az ötlet pedig úgy tűnik, hogy a vásárlóknak is tetszik, ki a kedvező árak, ki a segítő szándék miatt, de mind többen választják a „csúnya áruk piacát”. A programnak egyébként van egy másik kampánya is, amelyben általános iskolákban hívja fel a figyelmet a pazarlásra és hogy nem minden csúnya gyümölcs feltétlenül rossz is.

 

Az effajta kezdeményezés nem példa nélküli. Franciaországban is vannak már piacok, amelyeken külön polcokon, kedvezményesen árulják a nem szépségdíjas árukat. Nagy-Britanniában pedig még tovább mentek egy lépéssel: az egyik étteremben olyan árukból készítik az ételeket, amelyeket egyébként már kidobtak volna. Hogy az étkezde pedig nagy népszerűségnek örvend, az jól jelzi, hogy nemcsak finom ebédeket főznek, de az emberek számára is fontos a környezettudatosság.

 

(mno)