A cukor károsabb az agyfejlődésre mint hittük

A magas cukorfogyasztás káros hatásairól már nagyon sok mindent tudunk, például azt, hogy ennek köszönhetően leszünk túlsúlyosak, lyukadnak ki a fogaink, illetve, hogy roncsolják az idegsejtjeinket. Létezik ennél még rosszabb hír is? Egy friss felmérés szerint igen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
agykutatás
2016. február 23. Csontos Dóra

A magas cukorfogyasztás káros hatásairól már nagyon sok mindent tudunk, például azt, hogy ennek köszönhetően leszünk túlsúlyosak, lyukadnak ki a fogaink, illetve, hogy roncsolják az idegsejtjeinket. Létezik ennél még rosszabb hír is? Egy friss felmérés szerint igen.


Ausztrál kutatók szerint az extrém cukorfogyasztás olyan hatással van az agyfejlődésre, mintha bántalmaznának minket. A Frontiers in Molecular Neuroscience-ben megjelent vizsgálatból kiderült, hogy a gyermekkori stressz hatására az agyban csökkennek a kognitív kontrollfunkcióik, hajlamosabbak leszünk a depresszióra és az elhízásra is. Az ausztrál kutatók állatokon végzett kísérletei alapján a túlzott cukorfogyasztás a stresszes korai időszakhoz hasonló változásokat mutatott.

Azt a kutatók is elismerték, hogy a patkányokon végzett kutatás eredményei eltérést mutathatnak a későbbi emberkísérletekhez képest, azonban azt tanácsolják, hogy a szülők nagyon figyeljenek oda arra, hogy mennyi cukrot fogyaszt a gyermekük.

(via)