A fiúknak tényleg jobban fáj?

A lányok fájdalmát kevésbé veszik komolyan a megfigyelő felnőttek, mint a fiúkét - ez derült ki egy vizsgálatból, amelyben ugyanazon gyermek reakcióját értékelték a kutatásba bevont személyek - számol be róla a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kisfiú
2019. március 25. csalad.hu

Általánosan elterjedt nézet, hogy a nők, illetve a lányok sokkal jobban bírják a fájdalmat, mint a fiúk. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért társadalmi elvárás, hogy a fiúk kevésbé mutassák ki az érzéseiket, pontosabban a fájdalmukat, mint a lányok. “Katona dolog” – hangzik a szülői, nagyszülői intés, amikor egy srác pityeregni kezd, amikor valami kisebb baleset éri. Lányoknál viszont senki sem kéri, hogy igyekezzen elfedni érzéseit.

Egy amerikai kutatás során azt figyelték meg, hogy a felnőttek miként viszonyulnak a gyermek fájdalmához. A Journal of Pediatric Psychology című szaklapban ismertetett kutatást a világhírű Yale és a Georgiai Egyetem pszichológusai közösen végezték. Összesen 264 felnőttet vontak be a vizsgálatba, életkoruk alapján igen változatos, 18-75 év közötti embereket, akiktől azt kérték, nézzenek meg egy videófelvételt, és értékeljék az ott látottakat. A filmen egy ötesztendős fiatal ujját szúrta meg tűvel egy doktor, s vért vett az ifjonctól.

A felvételt úgy készítették, hogy azon ne lehessen kivenni, a gyermek milyen nemű, de ezt előre nem közölték a vizsgálatba bevont emberekkel. Mindössze a videó lejátszása után kérték meg őket, akkor már nevesítve a látott gyermeket, hogy 0-100 pont között értékeljék, milyen fájdalmat érezhetett a fiatal. Az egyik csoportnak az volt a papírjára írva, hogy az ifjút Szamantának hívták, a másik csoport tagjai pedig egy Sámuel nevű gyermek érzéseit értékelték – vagyis ugyanazt a felvételt mindkét csoport.

Jelentős különbség mutatkozott a két kapott érték között! A válaszadók, akik között ugyanolyan arányban voltak nők és férfiak is, Sámuel fájdalmát 50,4-re, Szamantáét azonban csak 45,9 pontra tették. Vagyis az jött ki ugyanazon gyermeki reakciót látva, hogy a felnőttek a kislány fájdalmát sokkal kisebbre értékelték, mint a kisfiúét. Méghozzá mintegy tíz százalékkal.

A bejegyzés folytatásához kattints.