Minden eddiginél több gyereket öltek meg tavaly világszerte

Tavaly érte a legnagyobb számú, akár halálos kimenetelű erőszak a legtöbb gyereket a világon, amióta az ENSZ évente összesítést végez ezekről az incidensekről – számolt be az Euronews.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
konfliktus
2019. augusztus 08. Magyar Kurír

A fegyveres konfliktusokban 12 ezer gyereket gyilkoltak vagy nyomorítottak meg. További 24 ezer gyerek szenvedett el bántalmazást, szexuális erőszakot vagy súlyos jogsértést.

Mintegy 3 ezer gyerek lelte halálát Afganisztánban, körülbelül 1800 Szíriában és 1600 Jemenben. Az említett országokban jelenleg is dúlnak a harcok.

Több mint 7 ezer gyereket soroztak be katonának világszerte 2018-ban, a legtöbbet Szomáliában, Nigériában és Szíriában.

A gyerekek ellen elkövetett szexuális erőszakot és emberrablást illetően a legtöbb esetet Szomáliában jegyezték fel tavaly.

Virginia Gamba, az ENSZ illetékes képviselője kiemelte, hogy Szomáliában több kategóriában a legmagasabb számokat mutatják az összesítések, ezért a jövőben jobban kell figyelni erre az országra.

A jelentés ezenkívül azt is megjegyezte, hogy „riasztó mértékben nőtt” – a különböző fegyveres csoportok ellen küzdő – állami szereplők és nemzetközi erők által elkövetett erőszakcselekmények száma a 2017-es mutatókhoz képest.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint elkeseredésre ad okot a gyerekeket érő erőszak és súlyos jogsértések növekvő száma a 2017-ben feljegyzett körülbelül 21 ezerhez képest.