A gyerekkori rák további szövődményei

A gyermekkori rák szinte összes túlélőjénél legalább egy krónikus betegség kialakul, mire középkorú lesz - mutatta ki egy új amerikai tanulmány.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. június 14. bencze.aron

A gyermekkori rák szinte összes túlélőjénél legalább egy krónikus betegség kialakul, mire középkorú lesz – mutatta ki egy új amerikai tanulmány.


Hallászavarok, szívbillentyű-rendellenességek, tüdőproblémák, memóriagondok, újabb daganat, azaz krónikus egészségügyi problémák lépnek fel a vizsgálatban részt vevő gyermekrák-túlélők 95 százalékánál, mire elérik a 45 éves kort. Viszonyításul a 35-64 évesek 38 százaléka él legalább egy idült betegséggel – ismertette a LiveScience tudományos hírportál az amerikai orvostársaság folyóiratában (JAMA) megjelent tanulmányt.  

Néhány túlélőnél ezek a tünetek nem okoztak semmilyen problémát, 80 százalékuk szenvedett azonban életveszélyes, komoly vagy munkaképességet befolyásoló betegségben. A kutatók elmondták, tekintettel a vizsgált személyek viszonylag fiatal korára (32 év volt az átlagéletkor), mellbevágó volt a tipikusan az idős korhoz köthető rendellenességek, például a szürke hályog (15 százalék), az idegfájdalom (15 százalék) és a memóriakárosodás (35 százalék) magas aránya. Ezek az eredmények a tudósok szerint arra utalnak, hogy a rákkezelések felgyorsíthatják az öregedés folyamatát. A kutatók hangsúlyozták, folyamatosan kell vizsgálni a gyermekrák-túlélőket, hogy idejében kiszűrjék a később komoly betegségekhez, újabb daganathoz, szívproblémákhoz, látászavarokhoz vezető tüneteket.

Egyes rákkezelések azért növelhetik a későbbi egészségkárosodás kockázatát, mert a daganatos sejtek mellett az egészséges szöveteket is károsítják. A rákból gyógyultakat érintő korábbi kutatások csak kikérdezték a pácienseket az egészségügyi állapotukról, ám orvosi vizsgálatokkal nem támasztották alá a hallottakat. Az új, 1713 gyermekrák-túlélőt érintő kutatás vérnyomás- és vércukorszint-mérést, kardiológiai és pajzsmirigy-vizsgálatokat is magában foglalt. Akik a gyermekkorukban kapott kezelések miatt kockázati csoportba kerültek, speciális szűréseken vettek részt, például a mellkasi sugárkezelésen átesett nőket mammográfiával vizsgálták.

A kiszűrt rendellenességek nem mindegyike jelentett mindennapi gondot, például a sugárkezeléssel gyógyult leukémiásoknál memóriazavart tapasztaltak a kutatók, ám ez senkit sem gátolt a munkavégzésben és napi tevékenységeiben.