A gyermekbántalmazás nem játék

A gyermekbántalmazás áldozataira hívja fel a figyelmet az Ökumenikus Segélyszervezet új kampánya.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bántalmazás
2016. május 04. Csontos Dóra

A gyermekbántalmazás áldozataira hívja fel a figyelmet az Ökumenikus Segélyszervezet új kampánya.


A szervezet kampányának üzenete, hogy a gyermekbántalmazás “nem játék”, nem olyasmi, amivel együtt lehet, együtt kell élni. Bántalmazás esetén azonnali beavatkozásra van szükség, mert a bántalmazott gyerekek olyan lelki sérüléseket szereznek, amelyek csak nehezen visszafordíthatóak és akár egy életre meghatározóak lehetnek. A kampány videofelvétele egy retró videojáték formájában arra világít rá, hogy a gyermek elszenvedője a bántalmazásnak, kiszolgáltatott helyzetben van a szülő hatalmi és erőfölénye miatt.

Rámutattak arra, Magyarországon évente mintegy harminc gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében. A gyermekbántalmazás sokszor rejtve marad, az esetek nagy része nem derül ki, száz esetből csupán tíz jut el a jelzésig, és mindössze egyetlen miatt indul büntetőeljárás. A gyermekvédelem statisztikái szerint évente körülbelül húszezer gyerek válik valamilyen – lelki, fizikai, szexuális – bántalmazás áldozatává.

2016-os kampány – Apa, a fizikai erőszak megtestesítője

Az Ökumenikus Segélyszervezet már 2013-ban is indított kampányt a gyermekbántalmazás ellen Vedd észre! címmel, ahhoz iskolai prevenciós program és egy a bántalmazásban szenvedőknek vagy azt észlelőknek szóló honlap is kapcsolódott. Emellett a szervezet mintegy ötszáz bántalmazott gyermeknek nyújt rendszeres segítséget. Átmeneti otthonaiban, krízisközpontjaiban évente több mint százötven, bántalmazás elől menekülő gyermekes család, azaz mintegy hatszáz ember kap menedéket, nekik pszichológusok és fejlesztő szakemberek segítik a trauma feldolgozását. A központok között egyedülálló az a titkos menedékház, ahol a segélyszervezet szakemberei szigorú biztonsági előírások mellett nyújtanak komplex segítséget a bántalmazó elől menekülő családoknak. A segélyszervezet 2016-ban egy olyan országos központ létrehozását kezdte meg, amely kifejezetten a traumát szenvedett gyerekek rehabilitációjával fog foglalkozni.

2016-os kampány – Anya, a lelki terror megtestesítője

A kisfilmről

2016-os Nem játék kampányfilmünkkel arra kivánjuk felhívni a figyelmet, hogy a gyermekbántalmazás nem játék, nem olyan dolog, amivel együtt lehet, együtt kell élnünk. Azonnali beavatkozásra van szükség, mert a bántalmazott gyerekek olyan lelki sérüléseket szereznek, amelyek csak nehezen visszafordíthatóak, és akár egy életre meghatározóak lehetnek. A kampány Facebookos játéknak tűnő videója kivételesen egyedi stílusban, a retro videójátékok világában jeleníti meg a problémát, és arra a tényre világít rá, hogy gyermek elszenvedője a bántalmazásnak, aki kiszolgáltatott helyzetben van a szülő hatalmi és erő fölénye miatt – olvasható az Ökomenikus Segélyszervezet oldalán.