A Gyermekkardiológusok Európai Társasága az energiaitalok ellen

A Gyermekkardiológusok Európai Társasága szeretné elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. május 08. Paulik András

A Gyermekkardiológusok Európai Társasága szeretné elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását.


A Társaság képviselői Vynetis Andriukaitis EU biztoshoz írt levelükben arra hivatkoznak, hogy egyre több páciensük kórházi kezelésre szorul a túladagolás miatt. Az akut és krónikus szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai megsokszorozódnak a magas koffein-tartalmú készítményektől, nem beszélve az esetleges veseelégtelenségről, ami életveszélyt is eredményezhet. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság adatai szerint már tíz év alatti gyermekek is fogyasztanak energiaitalt; ráadásul a fiatalkorú fogyasztók havonta hét liter energiaitalt benyakalnak – tudatta a Der Spiegel.

A csehországi adatok ennél is megdöbbentőbbek: a három és tíz év közötti gyermekek 40%-a rendszeresen iszik energiaitalt. Ezekből egy liter kb. 4 erős kávénak megfelelő koffeint tartalmaz. Andriukaitis biztos egészségügyi minisztersége alatt vezették be Litvániában a kiskorúakra vonatkozó energiaital-eladási tilalmat, ezért is bíznak benne a gyermekkardiológusok, hogy sikerül életre hívnia egy európai szabályozást.