A kisbabák egészsége is azon múlik, amin a tiéd

A hosszabb szoptatási időszak, majd a megfelelő, például zöldségekkel való táplálás hozzájárul a gyerekek aktívabb mozgásához, ezzel az egészségükhöz is – állítja egy kutatás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2019. március 25. Dívány

A rendszeres testmozgás minden életkorban fontos, hiszen segítségével egész közérzetünkön sokat javíthatunk, megelőzhetjük többek közt az olyan problémák kialakulását, mint a szívpanaszok, az ízületi gyulladás vagy a cukorbetegség. Egy, a The Conversation által szemlézett friss kutatás azt állítja, már babakorunkban számos előnye jelentkezik annak, ha többet mozgunk.

Csecsemőkorban eldől, mennyire élünk aktív életet

Közismert tény, hogy a helyes viselkedésmintákat érdemes korán eltanulni, hogy aztán egész életünkre kihatással legyenek. Ezek közé tartozik az egészséges életvitel is, mely a jelen tanulmányért felelős brit kutatók szerint már a legkisebbeknél is rengeteg pozitív hozadékkal jár. A különböző egyetemek munkatársai által végzett kutatás bebizonyította, hogy a megfelelő mennyiségű mozgás, továbbá a kellő alvás és a helyes táplálkozás már szó szerint életünk első percétől fogva sokat segít nekünk.

A szakemberek egész pontosan 141 tizenegy hónapos kisdedet (77 fiút és 64 lányt) vizsgáltak meg egy, a gyermekek bokájára erősített gyorsulásmérő készülék segítségével, melyet egy héten keresztül viseltek az alanyok. Ennek segítségével a tudósok felmérték, mennyire aktívak nappal és az éjszaka folyamán a gyerekek, majd összehasonlították egymással a legtöbbet, illetve a legkevesebbet mozgó kisbabák jellemzőit, például a súlyukat és táplálkozási szokásaikat, illetve az édesanya terhessége alatt, a születés, majd a háziorvosi vizsgálatok során nyert vizsgálati adatokat. Mindezekből egyértelműen kiderült, hogy az aktívabb kisbabák általánosságban is egészségesebbek és jobb súlyban vannak, mint kevésbé mozgásigényes társaik.

A cikk itt folytatódik.