A kisgyermekek titkos nyelve: mi rejlik a viselkedés mögött?

Ha azt mondjuk kétéves, mindenkinek ugyanaz jut eszébe: erős érzelmek, néha már-már furcsa érzelmi megnyilvánulások. Fejtsük meg együtt mi állhat a szokatlan viselkedés mögött!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kisgyermek
2018. június 29. Babaszoba
A kétévesed egyszerre csak főnökké válik: kijelenti, hogy melyik nadrágot akarja felvenni, hol akar ülni és pontosan mit akar ma ebédelni. De amikor túl sok minden van egyidejűleg a kommunikációja mögött, túl sok az érzelem, akkor bizony nem árt, ha képes vagy megfejteni mit is szeretne valójában közölni veled. Íme, néhány szakértők által összegyűjtött gyermeki testbeszéd, ami segít kiigazodni a szülőnek.

Nem néz a szemedbe

Jelentése: Szégyellem magam.
Úgy kétéves korukra a gyerekek megismerik a szégyen fogalmát. Ha nem néz a szemedbe, akkor pontosan tudja, hogy te most dühös vagy valamiért, pl. mert megint elvette a testvére játékát. “Ha egy kisgyermek nem hajlandó rád nézni, az azt jelenti, hogy tudja, hogy cselekedetei csalódást okoznak” – mondja Kristin Lagattuta pszichológus, a Kaliforniai Egyetem Davis Center of Mind and Brain professzora.
Így reagálj: Nyugtasd meg, rövid mondatokkal mutass irányt: “Nem tépkedjük a könyvet”, “Soha nem nyomjuk meg” – és mutassunk megoldást is a problémára: pl. ragasszuk meg a szakadt könyvlapot. “Tudasd vele, hogy mindenki hibázik, de fontos, hogy próbáljuk meg kijavítani a hibákat” – mondja Dr. Lagattuta.

Az összes plüsst az ágyába akarja vinni

Jelentése: Félek.
Nem is túl régen még magára húzta a takarót és máris aludt? Most meg hirtelen olyan sok tárgyat akar magával vinni éjszakára, hogy az ágy kész műalkotásnak néz ki?
“Ez az a kor, amikor a gyermek fantáziája beindul, és felbukkanhatnak a rémálmok”- magyarázza Kerstin Potter, a Harcum College kora gyermekkori oktatási programjának igazgatója. “A plüssök vagy egyéb tárgyak biztonságot adnak a gyermeknek.”
Így reagálj: A kétévesek szó szerint lényeket, szörnyeket látnak, amelyeket elképzelnek, de hihetetlenül valóságosnak tűnnek. Nem segít, ha megmutatod neki, hogy semmi sem rejtőzik a szekrényben. – Csak azt fogják gondolni, hogy nem látsz szörnyeket – mondja Potter. Tehát hagyd, hogy a gyerek annyi vigasztaló dologgal vegye körül magát, amennyire szüksége van. Kérdezd meg tőle, hogy melyik három állatot, melyik két könyvet és melyik játékot szeretné az ágyba vinni magával éjszakára.
A bejegyzés itt folytatódik.