A korai klimax és a meddőség összefüggnek!

Sokáig nem is gondolunk rá, a gyermekvállalás kitolódásával pedig egyre gyakrabban szembesülünk vele. Megrázó adat, hogy Magyarországon minden századik nőt érinthet a korai menopauza. A tünetek megegyeznek a változókorban tapasztaltakkal: rendszertelen menzesz, hőhullámok és hangulatingadozás. Mindezek már 40 éves kor előtt jelentkezhetnek!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. február 02. Vajda Boglárka

Sokáig nem is gondolunk rá, a gyermekvállalás kitolódásával pedig egyre gyakrabban szembesülünk vele. Megrázó adat, hogy Magyarországon minden századik nőt érinthet a korai menopauza. A tünetek megegyeznek a változókorban tapasztaltakkal: rendszertelen menzesz, hőhullámok és hangulatingadozás. Mindezek már 40 éves kor előtt jelentkezhetnek!


Dr. Szőnyi György nőgyógyász azt javasolja: mindenki kérdezzen rá felmenőinél, hogy előfordult-e már hasonló probléma, és ha igen, akkor vállaljon minél hamarabb babát, mert a korai klimax meddőséget okozhat.

A szakember szerint figyelmeztető jel lehet, ha a 30-as éveinkben zavaró hőhullámok, izzadás vagy váratlan helyzetekben történő verejtékezés jelentkezik, de gyanakvásra adhat okot a hirtelen és indokolatlan arckipirulás, a fokozott hajhullás, az észrevehetően ritkuló szőrzet, a kiszáradt nyálkahártyák. Jellegzetes tünet továbbá a kimaradozó-megszűnő menzesz és a rossz közérzet is.

A korai menopauza testi tünetei

Visszatérő hőhullámok, erős verítékezés, az arc kipirulása, gyakori és erős fejfájás, fülzúgás, szédülés, gyors, nagyon látványos hízás, a bőr kiszáradása, elvékonyodása, erős viszketés, a libidó csökkenése, hüvelyszárazság, a haj hullása, elvékonyodása, töredezettsége, szemproblémák jelentkezése, vizelet-visszatartási gondok, a ciklus felborulása

 

A gyerekvállalás kitolódása miatt, sokszor egy-egy laboratóriumi vizsgálat eredménye szembesíti csak az érintett nőt, a korai klimax fennállására. Dr. Szőnyi György nőgyógyász szerint, ha egy nőnek hosszú időn keresztül, a kitartó próbálkozás ellenére sem sikerül teherbe esnie, annak mindenképp résen lennie. Véleménye szerint, aki a 30-as éveinek végén szeretné megszülni első gyermekét, és a korai menopauza problémájával küzd, annál kétséges, hogy egyáltalán sikerülhet-e teherbe esnie. A korai klimax esetén ugyanis még intenzív gyógyszeres kezeléssel is nagyon nehéz a petefészkek aktív működésre serkentése. Nagyon fontos, hogy felismerjük a tüneteket, és időben diagnosztizálja a szakorvos, mert ha a teljes tüszőkimerülés után történik mindez, természetes teherbe esésre többé már nincs lehetőség.

A korai menopauza lelki tünetei

Súlyos önértékelési problémák, hangulati zavarok, depresszió, szorongás, ingerlékenység, a kompetencia érzésének elveszítése, elbizonytalanodás, alvászavarok

 

A korai menopauza diagnosztizálásához, fizikális vizsgálatot és vérvizsgálatot végeznek, ez utóbbit azért, hogy kizárják a terhességet és a pajzsmirigy megbetegedést. Emellett ösztrogénszint vizsgálat is történik. Az alacsony ösztrogénszint a petefészkek csökkent működését jelzik.

A legfontosabb vizsgálat a menopauza diagnosztizálására egy olyan vérvizsgálat, mely a follikulus stimuláló hormont (FSH) vizsgálja, mely a petefészkek ösztrogéntermeléséért felelős. Mikor a petefészkek kevesebb ösztrogént termelnek, az FSH szint emelkedik. Mikor az FSH szint 30 és 40 mIU/ml, az általában menopauzát jelez.

 

A korai menopauzában szenvedő nők is csökkent ösztrogénszintet tapasztalhatnak, mely növeli bizonyos betegségek, például a csontritkulás, vastagbél- és petefészekrák, paradontális betegségek, fogak elvesztése és szürkehályog kockázatát.

A változókor rendkívül erős hormonális változások eredménye, amely súlyos testi-lelki tünetekkel jelentkezhet. Néha ezek a tünetek azonban az egészségesnek tekintett időponthoz képest több évvel korábban is beköszönthetnek és felborítják az egyén teljes életét, például a családalapításra vonatkozó elképzeléseit.

A korai klimax és a meddőség összefüggnek egymással!

Aggasztóak a meddőségi statisztikák: körülbelül a nemzőképes korban lévő párok 18 százalékának nem sikerül egy éven belül a gyermeknemzés. Ennek az okát leginkább a gyermekvállalási életkor kitolódására vezetik vissza. A biológia nem alkalmazkodik a megváltozott társadalmi szokásokhoz.

A nő 24 éves kora körül van nemzőképessége virágkorában. Ehhez képest manapság 10-15 évvel is kitolódik a gyermekvállalás ideje. 24 éves korban a fiatalok még a tanulmányaik végén tartanak. Szeretnék megalapozni a jövőjüket a gyermekvállalás előtt: munkába állni, pénzt gyűjteni, utazni Sokszor kitolódik a párválasztási és elköteleződési folyamat is. Sokkal inkább, mint régen.

Ez a 18 százalék pedig nem is hiteles, olyan szempontból, hogy csupán azon párokat tartalmazza, akik szakemberhez fordulnak a problémájukkal. Gyakori pedig, hogy a meddőség „rejtve marad”, ha az érintettek elfogadják a helyzetet, és nem fordulnak orvoshoz.

Ez azt jelenti, hogy a probléma akár tízből két embert is érinthet, ez igen magas arány. Sajnos az érintetteknél alapvető pszichológiai reakció, hogy önmagukat hibáztatják, vagy szégyellik magukat. Pedig már a statisztika alapján is alátámasztható, hogy sajnos a probléma nem egyedi. Persze ez a tény önmagában nem vigasztalja azokat, akik szenvednek miatta.

Mit tehetünk? Tudatosítsuk a fiatalokban a tényeket, és a tudatos gyermekvállalás mellett a folyamat elhúzódásának lehetséges kockázatairól is tájékoztassuk őket!