A legegyszerűbb autizmus teszt

A kutatók összefüggést találtak a baba fejtartása és az autizmus között. Az egyszerű teszt pozitív eredménye mindössze kockázatnövekedést jelent - figyelmeztetnek a szakemberek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fejlődés
2018. július 10. Babaszoba
A baltimore-i Kennedy Krieger Intézet kutatói kitaláltak egy egyszerű tesztet, amellyel már 6 hónapos kortól kimutatható az autizmus, a beszédfejlődés és a szociális problémák kockázata. A teszt alapját az a kutatás adja, amely során több évig (30 hónapos korig) figyeltek meg csecsemőket. Kiderült, hogy az autista gyerekek 90 százaléka nem tudta megtartani a fejét, nyakát a fejtartás teszt során féléves korban, a magas kockázatú csecsemők összességében kétszer olyan gyakran mutattak a fejtartásban elmaradást, mint az alacsony kockázatú babák.

Hogy kell elvégezni a fejtartás tesztet?  

Az autizmus teszthez a hátára kell fektetni a babát, majd megfogni a két kezét, s miután felkeltettük a figyelmét, fel kell húzni ülésbe. Ha minden rendben van, a testével egy vonalban tartja a kicsi a fejét. Ha hátrabicsaklik a feje, az vörös zászló jelzés a szakemberek és a szülők számára – azaz nagyobb a rizikója a fejlődés zavaroknak.
A cikk szemléltető videókkal itt folytatódik.