A legtöbb anya aggódik a szoptatás miatt

Az első  gyermekét világra hozó anyák nagy többsége sokat aggódik a szoptatás   miatt, ezért mérlegelik, nem kellene-e inkább tápszerre váltani -  mutatta ki egy új amerikai kutatás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2013. szeptember 30. bencze.aron

Az első  gyermekét világra hozó anyák nagy többsége sokat aggódik a szoptatás   miatt, ezért mérlegelik, nem kellene-e inkább tápszerre váltani –  mutatta ki egy új amerikai kutatás.


Az első  gyermekét világra hozó anyák nagy többsége sokat aggódik a szoptatás   miatt, ezért mérlegelik, nem kellene-e inkább tápszerre váltani –  mutatta ki egy új amerikai kutatás.A megkérdezett anyák 92 százaléka aggódott a szoptatás miatt,  amikor a kisbabája háromnapos volt. Féltek, hogy nem lesz elég  tejük, illetve hogy a baba nem szopik elég jól. Márpedig az  aggodalmaskodó anyák sokkal nagyobb arányban hagytak fel idő előtt a  szoptatással a nem aggódó anyákhoz képest.

“Meglepődtünk, mennyi mindentől tartanak az édesanyák, és  rendkívül aggasztónak találtuk, hogy egyes félelmeik miatt a  szoptatás befejezése mellett döntenek” – hangsúlyozta Laurie A. Nommsen-Rivers, a kutatás vezetője, a Cincinnati Gyermekkórház és  Egészségügyi Központ munkatársa. Tanulmányuk a Pediatrics című  szaklapban jelent meg hétfőn.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hat hónapos  korukig kizárólag anyatejet kapjon a csecsemők, ezután a megfelelő  hozzátáplálás mellett szoptassák egészen kétéves korukig őket.

Az új kutatás során 532, első gyerekét váró kismamát kérdeztek  szoptatási terveiről, ezt követően még hat alkalommal keresték meg őket: közvetlenül szülés után, majd babájuk 3, 7, 14, 30 és 60 napos  korában.

Az interjúkon összesen 49 szoptatási aggodalmat említettek az  anyák, összesen 4179 alkalommal. Legtöbben attól tartottak, hogy a  gyerek nyűgös és nem akar enni, hogy fájdalmat fog okozni a  szoptatás, illetve attól, hogy nem lesz elég a tejük.

Abból a 354 kismamából, aki legalább két hónapig kizárólag  anyatejet szeretett volna adni a babájának, 166-an kezdtek el  tápszerezni az első és a második hónap között. A 406 anya közül, aki  legalább részben szoptatni akart az első két hónapban, 86-an  választották el a babát ennél korábban.

Akik aggodalmaiknak adtak hangot a kisbaba háromnapos korában,  azok háromszor nagyobb valószínűséggel kezdtek a kicsi két hónapos  kora előtt tápszert adni, és kilencszer nagyobb eséllyel fejezték be  a szoptatást végleg – összehasonlítva azzal a kicsi csoporttal,  amelynek tagjai nem aggódtak.

“Szégyen, hogy ezek a korai problémák döntik el, hogy csak pár  napig kap kizárólag anyatejet a baba vagy akár egy évig, esetleg  tovább is élvezheti a szoptatás előnyeit. Ha megfelelően tudjuk  támogatni az anyákat, az összes szoptatási nehézség 95 százaléka  megoldható” – mondta Nommsen-Rivers.