A mai gyerekek egészségi állapota rosszabb, mint szüleiké

Az elmúlt évszázad óriási fejlődést hozott a gyermekegészségügyben, ennek dacára minden második amerikai felnőtt szerint a gyerekek egészségi állapota hanyatlik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2016. április 24. Csontos Dóra

Az elmúlt évszázad óriási fejlődést hozott a gyermekegészségügyben, ennek dacára minden második amerikai felnőtt szerint a gyerekek egészségi állapota hanyatlik.


Több stressz éri őket, és kevesebb időt töltenek családjukkal – ezek a tényezők okozhatják, hogy szüleik szerint a mai gyerekek testi és lelki egészsége nem éri el a korábbi generációk szintjét.

“Az egészségügy fejlődésének köszönhetően az elmúlt száz évben számos súlyos, akár végzetes gyermekbetegségen sikerült úrrá lenni. Ám ezzel párhuzamosan mind gyakoribbá váltak az olyan testi-lelki zavarok, mint a gyermekkori elhízás, az asztma és a viselkedési problémák” – mondta Matthew M. Davis, a Michigani Egyetem C.S. Mott Gyermekklinikájának professzora, az egyetem által szervezett felmérés vezetője.

Kutatásuk célja az volt, hogy kiderítsék, mennyire tudatosulnak a lakosságban a fenti gyermekegészségügyi trendek. A felmérés a várt eredményt hozta a kutatók számára: a megkérdezett amerikai felnőttek fele szerint a mai gyerekek egészsége rosszabb, mint felmenőiké.

Csak a dédszülők látják optimistán a helyzetet

A felmérésben szereplők 55 százaléka vélekedett úgy, hogy a mai gyerekek lelki és érzelmi állapota kedvezőtlenebb, mint a régebbi korok gyermekeié. Illetve 42 százalékuk – saját magáról őrzött emlékeivel összehasonlítva – a mai gyerekek fizikai állapotáról is negatívan nyilatkozott.

A megkérdezettek 65 százaléka szerint az ő idejükben több időt töltöttek a családdal, szorosabb volt a kapcsolat közöttük, továbbá a mai gyerekek a problémákkal való sikeres megküzdés, a pozitív gondolkodás terén is hátrányban vannak, akárcsak a szívbéli jóbarátok tekintetében.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!