A meddőségen a tánc is segíthet

Halk, meditatív zenére nők mozognak önfeledten egy teremben. Első pillantásra semmilyen szabályszerűség nincs a táncukban: egyesek összeérnek, megérintik egymást, majd eltávolodnak, mások egymásra támaszkodnak, felugranak vagy a padlón gurulnak, nyújtózkodnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. április 28. bencze.aron

Halk, meditatív zenére nők mozognak önfeledten egy teremben. Első pillantásra semmilyen szabályszerűség nincs a táncukban: egyesek összeérnek, megérintik egymást, majd eltávolodnak, mások egymásra támaszkodnak, felugranak vagy a padlón gurulnak, nyújtózkodnak.


Mozgásuk szabad és kiszámíthatatlan, kívülről nézve megkapó, ugyanakkor zavarbaejtő látvány. Ki hinné, hogy ez a káosz egy nagy múltú pszichoterápiás módszer része?

A mozgás- és táncterápia története több évtizedre nyúlik vissza: táncosok és pszichológusok közösen fejlesztették ki a XX. század elején. A módszert sikeresen alkalmazzák pszichotikus betegek, személyiségzavarok, hangulatzavarok, sőt, időskori szellemi hanyatlás terápiájában. Most célzottan meddőségi kezelés és kivizsgálás alatt álló nők számára is indulnak csoportok. Megnéztük, milyen ez.

A pszichoterápia a testünkre is hat

A meddőség pszichoterápiás kezelése sokat változott az elmúlt évek során, és egyre nagyobb mértékben alapul tudományos bizonyítékokon. A kutatások szerint ugyanis nem csupán tudattalan félelmek, elutasítások állhatnak a gyermektelenség hátterében, hanem igen gyakran maga a meddőség okozta stressz gátolja a fogamzást. A megfelelő pszichoterápiás módszerek segítségével nemcsak a szorongás, a stressz és a depresszió csökkenthető, hanem a fogamzás esélye is javulhat.

Ez elsőre meglepő, akár ezoterikus kijelentésnek tűnhet: a nyugati gondolkodásban igen mélyen gyökerezik az a mára már idejétmúlt hiedelem, hogy testünk és lelkünk két, egymástól függetlenül működő rendszer.

Az idegtudományi és orvosi kutatások azonban arra utalnak, hogy testi működéseink, azaz immunrendszerünk, szív- és érrendszerünk, hormonrendszerünk szoros egységet alkot idegrendszerünkkel, lelkiállapotunkkal. Ezt a hatást a javunkra is fordíthatjuk: a pszichoterápia ugyanis a stressz csökkentése, az immunrendszer működésének javítása révén testi állapotunkban is előnyös változásokat okoz.

Több és egészségesebb csecsemő

A stressz hátrányos és a pszichoterápia előnyös hatásait meddőségi kivizsgálás és kezelés alatt álló nők esetében is megfigyelték a kutatók. A meddőség okozta stressz egyértelműen csökkentette a fogamzás esélyét: a súlyos stresszt, szorongást, haragot, lehangoltságot átélő páciensek egy része végig sem csinálta az összes, rendelkezésükre álló lombikciklust, de akik végigcsinálták, azoknál is rontotta a siker esélyét a magas stressz-szint.

A lombikciklus kezdetén átélt stressz nemcsak a leszívható petesejtek számát befolyásolta, hanem hatással volt a megtermékenyült sejtek számára, a terhesség létrejöttének esélyére, mi több, még a születendő baba születési súlyára is. Vagyis minél kevesebb stresszt élt át a lombikra váró leendő anyuka, annál nagyobb eséllyel adhatott életet végül egészséges kisbabának.

Csoportterápia testnek és léleknek

A stressz negatív hatásaival ellentétesen hatott a pszichoterápia: a meddőségi kivizsgálásokon és kezeléseken résztvevő nők körében mind az egyéni, mind a csoportos pszichoterápia csökkentette a stresszt, a szorongásos és depressziós tüneteket. A legjobb eredményeket olyan összetett terápiás módszerekkel, úgynevezett body-mind programokkal tudják elérni, amelyek nem csupán beszélgetésből állnak, hanem valamilyen módon a testi működést is célba veszik.

A szakemberek általában csoportterápiás programokat javasolnak: a csoport hatótényezői, a támogató légkör, az érzések megosztásának lehetősége miatt ez a terápiás forma hatékonyabbnak tűnik az egyéni beszélgetésnél. A csoportterápiás támogatást relaxációs technikák, testközpontú meditációs technikák egészíthetik ki.

Az ilyen komplex programok hatására a kutatások szerint csökken a meddőség okozta depresszió, szorongás, javul az alvás, csökken a fejfájás. A relaxációs-stresszcsökkentő csoportterápia a fogamzás esélyét is javítja: egy kutatás szerint a lombikprogram mellett ilyen terápiában részt vevő nők 76 százaléka lett terhes a második lombikciklusban, míg a pszichoterápiát nem kapó csoportban csak 20 százalékuknál jött létre terhesség.

Tánccal a meddőség ellen

A testre és lélekre ható pszichoterápiák egyik legtipikusabb példája a mozgás- és táncterápia, amely jellemzően csoportos formában zajlik, beszélgetésekből és relaxációs-mozgásimprovizációs feladatokból áll. Dr. Polgár Patrícia és Bársony Krisztina mozgás- és táncterápiás csoportvezetők kifejezetten meddőségi kivizsgálás és kezelés alatt álló nőknek indítanak táncterápiás csoportokat.