A PCOS kezelése nem szűnik meg a klimaxszal

A PCOS-el kapcsolatban sokan gondolják azt, hogy bár a tünetei kellemetlenek lehetnek – gondoljunk csak a fokozott szőrnövekedésre – ha eljön a klimax, akkor már nem jelent többé problémát. Ez azonban nincs így.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. október 31. Paulik András

A PCOS-el kapcsolatban sokan gondolják azt, hogy bár a tünetei kellemetlenek lehetnek – gondoljunk csak a fokozott szőrnövekedésre – ha eljön a klimax, akkor már nem jelent többé problémát. Ez azonban nincs így, ahogyan azt dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától megtudhatjuk.


A klimax nem szűnteti meg a gondot

A PCOS, bár azokat érinti komolyan, akik gyermeket szeretnének, sajnos nem múlik el akkor sem, amikor a nők változó korba lépnek.

A klimax az az időszak, amikor a menzesz elmúlik, és a nők egy komoly hormonális változáson mennek keresztül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a klimaxszal egy olyan probléma is megoldódhat, mint a PCOS.

Nem lehet egyszerűen elfeledkezni róla

Attól, hogy a menstruáció megszűnik, még nem tűnnek el a PCOS-t kísérő betegségek, és elváltozások.

Sajnos, a PCOS betegség is egy sor dolgot hoz magával, amiken nem segít a klimax. Ilyenek a szénhidrát háztartás, és a cukoranyagcsere felborulása, a magas vérnyomás és koleszterinszint kialakulása, amiken a változókor nem, hogy nem segít, de sajnos ronthat is.

Megváltozik a kezelése is

Azok a változások, melyeket a klimax jelent egy női szervezetben természetesen befolyással vannak a PCOS kezelésére is.

A PCOS kezelése természetesen megváltozik a klimax után, mivel ilyenkor az egyik leghatásosabb eszköz, a fogamzásgátló már nem adható. Természetesen vannak más kezelési lehetőségek is, de ezek többsége nem általános érvényű, hanem személyre szabott, amihez mindenképpen orvosi segítségre van szükség. – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.