A popsitörlő katasztrófához vezet!

A britek be akarják tiltani a popsitörlőket. A szigetországban a csatornázási műveknek elegük lett a csöveket eldugító, nem oda való hulladékból, illetve a problémával láthatóan nem foglalkozó emberekből, ezért egyszerűen kivonnák a forgalomból a sok bosszúságot okozó rongyokat - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dugulás
2018. szeptember 27. csalad.hu

Egyre több a probléma a csatornahálózattal. Jó pár évtizeddel ezelőtt a nagyvárosokat behálózó rendszert nem a mostani terhelésre méretezték, és nem is arra, hogy az emberek mindenféle lebomlani, szétfoszlani képtelen anyagokat dobáljanak bele. Az Egyesült Királyságban azt tervezik, szépen lassan kivezetik a nedvesített fenéktörlő kendőket és más, hasonló (például kozmetikai) termékeket a piacról, mert túl sok kerül azokból a szennyvízhálózatba, onnan pedig a természetbe.

A kendők anyagában ugyanis sokkal több a műanyag rost, mint a papír, így hosszú évekig képes egyben maradni. Majd apróbb cafatokra foszlik, a folyókba, tengerekbe kerülve hosszú éveken keresztül sodródik, és veszélyt jelent az élővilágra – érvelnek. Ráadásul a kendők sokasága komoly gondot jelent a föld alatt futó csatornarendszer üzemeltetőinek is, mivel a nyúlós, gumiszerű anyag könnyen dugulásokat okozhat a hálózatba került más, nem feltétlenül oda való maradékkal együtt. Ez pedig komoly kiadásokat eredményez, nem mellesleg pedig népegészségügyi kockázatokkal is járhat. Az elmúlt évek nagy londoni dugulásait is innen erednek, a BBC beszámolója szerint az elzáródások 93 százalékát közvetlenül ezek a rongyocskák okozták. Áprilisban a Temze folyóból mindössze 116 négyzetméteren 5453 törlőkendőt halásztak ki a vízből.

A tervezetről, amit elsősorban környezetvédelmi, és nem csatornaüzemeltetési okokkal indokolnak, komoly vita alakult ki a szigetországban, annak ellenére, hogy a teljes tiltás csak negyed század múlva lépne életbe. Eközben a kendők felhasználása rohamos ütemben terjed világszerte. A BBC-n megjelent becslés szerint 2021-re 20 milliárd dolláros forgalmat bonyolíthatnak majd le portékák termékek gyártói. A civilek azon vitatkoznak, hogyan lehetnek emberek tömegei olyan felelőtlenek, hogy a popsitörlőt a vécébe dobják. Szülők azzal replikáznak, hogy aki cserélt már pelenkát, az tudja, mekkora segítség ez a termék. Más kérdés, hogy éppen a baba tisztába tételekor kerül általában a legkevesebb nedves törlőkendő a vécébe, hiszen a többség a szennyes pelenkába csomagolva hajítja a szemetesbe.

A bejegyzés itt folytatódik.