A reumás betegségek nemcsak az időskor nyavalyái

Hazánkban legalább 3 – 5 ezer gyermek szenvedhet krónikus ízületi gyulladásban, vagyis tévhit, hogy a reumás betegségek csak az időskor nyavalyái. Gyerekeinket eddig nem vihettük megfelelő kezelésre, éppen ezért korszakos jelentőségű, hogy végre átadták az első hazai gyermekreumatológiai biológiai terápiás centrumot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. október 21. szabo.daniel

Hazánkban legalább 3 – 5 ezer gyermek szenvedhet krónikus ízületi gyulladásban, vagyis tévhit, hogy a reumás betegségek csak az időskor nyavalyái. Gyerekeinket eddig nem vihettük megfelelő kezelésre, éppen ezért korszakos jelentőségű, hogy végre átadták az első hazai gyermekreumatológiai biológiai terápiás centrumot.


A Tűzoltó utcai Gyerekklinika az első gyermekgyógyászati intézmény, ahol dedikált gyermerkreumatológiai ellátás folyik és az első, ahol a reumatikus betegségben szenvedő gyermekek kezelése érdekében biológiai terápiás centrumot hoztak létre. A klinikán működő biológiai terápiás centrum nyitása előtt a betegek csak felnőttgyógyászati intézményekben férhettek hozzá ehhez a típusú kezelésekhez.

Lapunk kérdésére a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Gyermekreumatológiai osztály vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, a biológiai terápiák új korszakot nyitottak a reumatikus (autoimmun) betegségek kezelésében. Míg pár évtizeddel ezelőtt a beteg gyermekek egy jelentős része kerekesszékbe kényszerült, ma már szinte senkit nem fenyeget a betegség következtében ilyen súlyos fokú egészségkárosodás.

Dr. Constantin Tamás szerint általános tévhit, hogy a reumás betegségek az időskor nyavalyái. Az autoimmun betegségek már csecsemő korban is indulhatnak. A Tűzoltó utcai Gyerekklinikán a néhány napos csecsemőktől kezdve 18 éves korig tudják fogadni a betegeket.

„Intézetünkben elsőnek kezeltünk csecsemő korú beteget biológiai terápiával, egy 5 hónapos kisbabánál érgyulladás következtében súlyos szövetelhalás indult meg a kézujjain, ami a végtagok elvesztésével fenyegetett. A biológiai terápiás kezelésnek köszönhetően a folyamatot sikerült megállítani, majd visszafordítani és a örömmel számolunk be róla, hogy végül teljes gyógyulást sikerült elérni.”

A krónikus (reumás) ízületi gyulladásban szenvedő gyermekek száma egyébként 3-5 ezer körül lehet, míg az ún. szisztémás autoimmun betegségben további 1-2 ezer gyermek szenvedhet.
Bárki gyereke bejuthat?

A klinika újonnan átadott ambulanciáján az egész országból fogadják a reumatikus betegségben szenvedő gyermekeket. Amennyiben gyermekének valamelyik ízülete duzzadt, fájdalmas, mozgásában korlátozott, akkor vegye fel a kapcsolatot a Tűzoltó utcai Gyerekklinika reumatológia ambulanciájával (06-1-25-1380).

Fontos tudni, hogy gyermekek esetében a gyulladás nem mindig jár fájdalommal, ezért fájdalom hiányában is, ha duzzanatot, mozgásbeszűkülést, sántítást, reggeli ízületi merevséget (reggeli órákban darabos, nehézkes a gyermek mozgása, esetleg sántítást tapasztalnak, majd a gyulladt ízületek a nap során bemelegednek és kevesebb tünetet mutatnak, délutánra a gyermek a panaszmentes lehet – a tünetek jellegzetes napszaki ingadozása fájdalom nélkül is figyelem felkeltő lehet). Ne várjuk meg tehát, hogy a gyermek fájdalmat panaszoljon, ha megváltozott a terhelhetősége, a mozgása (korábban örök mozgó gyermek egyéb betegség hiányában egész nap csak üldögél és a nagyobb mozgást kerülve játszik, vagy kevesebbet bír sétálni, a korábban futkározó gyermek most néhány lépés után ölbe kéri magát és cipelteti magát), akkor forduljon háziorvosához, aki a gyermek ízületeit, mozgását megvizsgálva fel tudja vetni a reumás betegség lehetőségét és szükség, vagy kétség esetén gyermekreumatológiai centrumba tudja irányítani.

 ***

Hazánkban legalább 3–5 ezer gyermek szenvedhet juvenilis idiopathias arthritisben (JIA) (krónikus ízületi gyulladásban). Az autoimmun (reumatikus) betegségek során a szervezet védekezőrendszere a saját szervek ellen fordul, így a különböző szövetekben (például az ízületekben, a bőrben, az izomban, a vesében, az agyban) kórokozó jelenléte nélkül gyulladás alakul ki, amely súlyos károsodáshoz vezethet. Az ízületi gyulladás következtében az érintett ízület duzzanata alakul ki, mozgásterjedelme beszűkül és fájdalmassá válik.

A Klinikán és az Egyetemen elérhető valamennyi szükséges diagnosztikus eszköz, lehetőség van a legmodernebb kezelés alkalmazására. A fizioterápiás munkacsoport tagjai között szerepel gyógytornász, gyógy-testnevelő és gyógymasszőr is. Amennyiben kórházi elhelyezésre van szükség, akkor a gyermekeket és családjukat az európai sztenderdeknek megfelelően felújított osztályon lehet elhelyezni, amely a legmodernebb orvostechnikai eszközökkel lett felszerelve és egyben biztosítja a kényelmes és barátságos környezetet is. A gyermekklinika gyermekreumatológiai részlegén gyermekreumatológus, gyermekgyógyász és gyermeknefrológus szakorvos is dolgozik. Azonnal elérhető a gyermekbőrgyógyászati, a szemészeti és a gyermekorthopediai konzílium is.