A sikeres szoptatás 7 alapelve

Hét nagyon egyszerű alapelv, amelyeket nem nehéz betartani, ám sokat segítenek abban, hogy sikeresen és minél hosszabb ideig szoptathass.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2014. április 03. szabo.daniel

Hét nagyon egyszerű alapelv, amelyeket nem nehéz betartani, ám sokat segítenek abban, hogy sikeresen és minél hosszabb ideig szoptathass.


1. alapelv: Szoptassunk igény szerint

Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy a baba igényeihez alkalmazkodva szoptatunk, annyiszor, és annyi ideig, ameddig ő igényli. Azaz nem korlátozzuk a szoptatások számát, nem mérjük a szoptatások között eltelt időt, nem próbáljuk a babára erőltetni a két-, három- vagy négy óránkénti szoptatást. A csecsemők eltérően működnek, eltérő időközönként szopnak, de mindegyik pontosan tudja, hogy mikor éhezett meg. Ahogy növekednek, szopási magatartásuk is változik, és a szoptatások közötti idő is fokozatosan növekedni fog. Figyelem! Az igény szerinti szoptatás csak egészséges csecsemőnél megvalósítható, kis súlyú, aluszékony, koraszülött vagy beteg babáknál nem!

sikeres szoptatasUgyanilyen fontos az is, hogy ne korlátozzuk a mellen eltöltött időt. Miután jóllakott, a babának szüksége van még ún. komfort-szopásra, amellyel veleszületett szopási ösztöneit kielégíti. Ez a komfort-szopás is elősegíti a tejtermelést. Ha jól van mellre helyezve a baba, akkor bármennyi ideig rajta maradhat, nem fog kisebesedni, „felázni” a mellbimbó.

2. alapelv: Szoptassunk éjszaka is

Az éjszakai szoptatásnak  nagy szerepe van a tejtermelés fokozásában. Mivel a tej termelődése a kereslet-kínálat elvén alapul, ha hosszú idő telik el két szoptatás között (pl. éjszaka 5-6 óra), azt a jelzést kapja a szervezet, hogy nincs szükség annyi tejre.  Ilyen szempontból sem helyes arra trenírozni a babát, hogy minél hamarabb aludja át az éjszakát, vagy pedig szoptatás helyett teáztatni éjszaka.

3. alapelv: Az első hat hónapban nincs szükség semmilyen kiegészítésre az anyatej mellé.

Biztosan sokszor fogják neked tanácsolni, hogy nagy melegben itasd meg vízzel vagy teával a kisbabádat, nehogy kiszáradjon, vagy két szoptatás között adj neki teát, hogy ki tudd tolni a szoptatások közötti időt. Az első alapelvnél már írtunk róla, hogy a szoptatás sikeréhez  szükséges az igény szerinti szoptatás, ezt tea vagy víz adásával befolyásolni nem csak felesleges, hanem a tejtermelődés szempontjából káros is.