A szezon kedvenc zöldsége! 6 betegség, amivel a zöldborsó eredményesen veszi fel a harcot

A szerkesztőségben mindenki egyetért abban, hogy nincs nagyobb öröm, mint friss és zsenge borsót fosztani, majd megenni - kilószámra. Tűkön ülve vártuk már a borsószezont, és nem is lehetnénk boldogabbak, hogy végre eljött. Összeszedtük, milyen betegségek esetén érdemes belőle sokat fogyasztani - íme!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
borsó
2016. június 06. Vajda Boglárka

A szerkesztőségben mindenki egyetért abban, hogy nincs nagyobb öröm, mint friss és zsenge borsót fosztani, majd megenni – kilószámra. Tűkön ülve vártuk már a borsószezont, és nem is lehetnénk boldogabbak, hogy végre eljött. Összeszedtük, milyen betegségek esetén érdemes belőle sokat fogyasztani – íme!


1. Szív-és érrendszeri problémák

A borsó gazdag rostokban, ami kifejezetten jót tesz a szív-és érrendszernek. Fogyasztásával erősödik a szív, csökken a koleszterinszint, és minimalizálódik a stroke kialakulásának esélye. A borsóban lévő lutein is közismert szívvédő hatásáról, hiszen egy rendkívül erős antioxidáns, és védi a sejteket a károsodástól. Minél több lutein van a testben, annál kisebb az esélye az érszűkületnek, ami akkor alakul ki, ha az artériák fala megkeményedik. A lutein csodája abban rejlik, hogy megakadályozza, hogy az artériák falán bármi is lerakódjon.

2. Székrekedés

Amikor ebben a korábbi cikkben összeszedtük, melyek azok az életek, amik azonnal segítenek a székrekedésen, kiemeltük, hogy a rostban gazdag falatok könnyítik meg leginkább a helyzetet. A borsót is ezért ajánljuk szorult helyzetben. A benne lévő oldhatatlan rostok felszívják a vizet, és sűrű, zselés anyaggá alakulnak; egyes tápanyagokat megkötnek, így azok lassabban emésztődnek, és mire a vastagbélbe érnek, minden hasznos tápanyagot felszívott belőlük a szervezet. A borsó másik jótékony tulajdonsága, hogy a benne lévő rostok a vastagbélben tanyázó hasznos baktériumok számára tápanyagként funkcionálnak.

3. Vastagbél-és végbélrák

A borsóban rejlő rostok azáltal, hogy növelik a széklet víztartalmát és tömegét, csökkentik a vastag- és végbélrák kialakulásának a kockázatát. Ha ez nem történik meg, növekszik a széklet szárazanyag-, mérgező, rákkeltő és vegyi anyag tartalma, amelyek sok időt töltenek a végbélben, így fokozva a daganatos sejtek, és a vastagbélgyulladás kialakulásának rizikóját – írja a webbeteg. Minél több borsót eszel tehát, annál kevesebb lesz az esélyed a vastagbél-és végbélrák kialakulására!