A szülés várható időpontjához közelítenek a császármetszések az Egyesült Államokban

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
császármetszés
2013. június 27. bencze.aron
Az Egyesült Államokban nem csupán megállt a császármetszések amúgy is magas számának növekedése, de a beavatkozásokat is egyre inkább a szülés várható időpontjához igazítva végzik – derült ki egy új kormányjelentésből.


A szakértők szerint a legfrissebb adatok azt bizonyítják, hogy az orvosok és a kismamák is megfogadták azon figyelmeztetéseket, amelyek a császármetszés kockázati tényezőit hangsúlyozzák, illetve annak fontosságát, hogy a szüléssel lehetőleg addig kell várni, amíg a baba teljesen kifejlett állapotba kerül.
 
A császármetszés komoly műtéti beavatkozás, amelynek kockázati tényezői közé tartozik a fertőzés, illetve nagyon ritka esetekben a halálozás. Az operáció utáni felépülési idő is hosszabb, mint a hüvelyi úton történő szülésnél, és a babáknál is nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki lélegzési nehézségek és egyéb egészségi problémák. 
 
A beavatkozást évtizedeken át csupán a szülések kis hányadánál alkalmazták és általában csak akkor, amikor a magzat veszélybe került. 1970-ben az összes szülést tekintve 5 százalék volt a császármetszések aránya az Egyesült Államokban. 2009-re azonban a szülések nagyjából egyharmada történt császármetszéssel. A szakértők szerint számos tényező – köztük a szülés pontos időpontjának meghatározásából fakadó kényelem is – közrejátszott az arány drasztikus megnövekedésében. A mutatók azonban ezután legalább két évig nem mozdultak: 2011-ben – ez az utolsó év, amelyről adatai vannak az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központnak (CDC) – az arány továbbra is nagyjából 33 százalékon állt. A mostani jelentés a 2011-es egy gyermekes – az összes születés nagyjából 96 százalékát kitevő – szülésekre vonatkozó előzetes adatokra támaszkodott. 
 
A mutatók itt nagyjából azonosak voltak a szülések összességénél tapasztaltaknál: a császármetszések száma 2009 óta 31 százalékon stagnált, több évnyi folyamatos növekedést követően. A kutatók csupán kis változást tapasztaltak a terhesség 37. hetében végzett császármetszések számát illetően 2009 és 2011 között, ám 5 százalékkal – 32 százalékra – csökkent a 38. hétben végzett beavatkozások aránya.
 
A terhesség 39. hetében végzett császármetszések aránya 4 százalékkal nőtt – elérve a 34 százalékot -, míg a 40. hétben változatlanul 25 százalékon álltak a mutatók. A terhesség teljes hossza 39-40 hét. A mostani változás – amely a kismamák etnikai hovatartozásától és korától függetlenül megfigyelhető volt – éppen a határvonalon tapasztalható. A CDC statisztikusaként dolgozó Michelle Osterman szerint a központ azt remélte, hogy a jelentésből kiderül a mutatók stagnálásának oka, de erre végül nem sikerült választ kapniuk. Mint hozzátette: az egészségügyi szakemberek célja, hogy 15 százalékra szorítsák vissza a császármetszések arányát.
 
A St. Louis-ban működő Washingtoni Egyetem szülészeti és nőgyógyászati részlegének vezetője, George Macones örömmel üdvözölte az adatokat. “A lényeg, hogy a terhesség 39. hete előtt született babáknál több a komplikáció, mint a 39. héten, illetve az után világra jött társaiknál” – húzta alá a szakember.