A tejfogak kiesése

Sok szülő számára egészen felkavaró, amikor először hallja a gyermekétől: mozog a fogam!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2016. június 27. Vajda Boglárka

Sok szülő számára egészen felkavaró, amikor először hallja a gyermekétől: mozog a fogam!


Megannyi érzés keveredhet ilyenkor bennünk: öröm, büszkeség, szomorúság (hogy már ilyen nagy ez a gyerek), vagy éppen aggodalom. Mindenesetre egészen biztosan emlékezetes, de stresszes is ez a pillanat.
 
Sokszor problémát okoz, hogy bár már mozog a fog, de még nem esik ki azonnal. Ez akár napokba, vagy hetekbe is telhet, mire megtörténik, de ezek a napok szinte éveknek is tűnhetnek. Az everydayfamily.com összegyűjtötte, hogyan érdemes várni az első fogacska kiesését, hogyan lehet ezt a gyermek számára csodálatos élménnyé tenni.
 
 
Jellemzően a gyermeknek olyan hatéves kora körülre esik ki az összes tejfoga. Persze ettől merőben eltérőek lehetnek a gyerekek, akad, akinek már korán kinőnek a fogai, és korán el is veszíti azokat, de van, akire pont az ellenkezője igaz, tehát ez nem egy kőbe vésett szabály. A tejfog először olyan 4-5 éves kor környékén szokott meglazulni. Egyes kutatások szerint a lányoknak hamarabb ki szokott esni az első tejfoguk, mint a fiúknak.
A gyermek tejfogai valószínűleg olyan sorrendben hullanak majd ki, ahogyan ki is nőttek, tehát többnyire először a két alsó metszőfog távozik, ezután a két felső, és így tovább.
 
Erre számíthatsz
 
A gyerek szerencsére úgyis el fogja mondani, ha mozognak a fogai. Amiket pedig valószínűleg a nyelvével folyamatosan piszkál majd, ezzel ösztönösen lazítva a köteléket az íny és a fog között. Azt semmiképp se hagyjuk neki, hogy a kezével piszkálja a fogait, hacsak nem tiszta kezekkel teszi azt meg – de mivel egészen kisgyerekekről van szó, erre inkább ne is alapozzunk. És ahogy azt már említettük, akár napokig, vagy hetekig is lötyöghet az a fogacska, ezt nem érdemes sürgetni, de készüljünk fel arra, hogy némi vérzést is tapasztalunk majd a kicsi szájában, ettől nem kell megijedni.
 
Erővel eltávolítani
 
Ha már nagyon bosszantja a gyereket a mozgó fog, vagy a szülő látja, hogy már éppen csak egy kis szál tartja meg a fogat, akkor azt persze megpróbálhatjuk saját magunk is eltávolítani a szájából. Ehhez csak kezet kell mosnunk, egy darab gézzel fogjuk meg a fogacskát és húzzuk ki azt. Ha a fog mégsem jönne ki az első húzásra, ne erőszakoskodjunk, várjunk inkább néhány napot. Ha ugyanis idő előtt kihúzzuk a fogat, akkor ez akár fertőzéshez is vezethet.
Mikor kell aggódni?
 
Általában nincs szükség arra, hogy a tejfogak kiesésénél fogorvossal konzultáljunk. Kivételek persze vannak, ilyen például, ha az íny duzzadt, vagy a laza fog miatt a gyerek inkább nem is eszik, csak hogy ne kelljen vele rágnia.
 
forrás: babaszoba.hu