A tinédzser lányok több mint fele küzd étkezési zavarral

Amikor egy túlsúlyos tinédzser lefogy, a család és a barátok egészségének javulására számítanak, de ez sokszor fordítva sül el: a sikeres fogyókúra gyakran étkezési zavarokhoz, bulémiához vagy anorexiához vezethet - írja a Medical News Today.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tinédzser
2013. szeptember 12. bencze.aron

Amikor egy túlsúlyos tinédzser lefogy, a család és a barátok egészségének javulására számítanak, de ez sokszor fordítva sül el: a sikeres fogyókúra gyakran étkezési zavarokhoz, bulémiához vagy anorexiához vezethet – írja a Medical News Today.


A nagy fogyást követő táplálkozási zavarok fő oka a családtagok és a barátok túlzott lelkesedése, a változás pozitív fogadtatása. A tanulmányban két esetet vizsgáltak meg: egy 14 éves fiút, aki közel 33 kilogrammot fogyott két év alatt, valamint egy 18 éves lányt, aki 31 kilogramot adott le 3 év alatt.

Bár mindkét tinédzser részletes egészségügyi vizsgálat alá vetette magát, amely alultápláltságot mutatott ki, étkezési zavarukat nem diagnosztizálták, s ennek következtében állapotuk romlott. A szakemberek szerint ezért a korai beavatkozás kulcsfontosságú.

A tanulmány szerzői szerint a tinédzserek legalább 6 százaléka küzd valamilyen étkezési zavarral, a középiskolás lányok 55, a fiúk 30 százaléka számolt be arról, hogy fogyás céljából koplal, használ fogyókúrás pirulát, vagy hánytatja magát. Az ilyen jellegű étkezési zavarok súlyos mellékhatásokkal járnak, akár életveszélyesek is lehetnek.