A túl sok és a túl kevés menstruációs vérzés is betegségre utalhat

A nők menstruációs vérzésének mértéke igen változatos. Amennyiben azt tapasztalja, a normálisnál több egészségügyi betétet kell használnia, akkor meglehet, hogy valamilyen betegség húzódik a hátterében, ám ugyanolyan problémának számít a túl gyenge vérzés is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2016. június 08. Gyarmati Orsolya

A nők menstruációs vérzésének mértéke igen változatos. Amennyiben azt tapasztalja, a normálisnál több egészségügyi betétet kell használnia, akkor meglehet, hogy valamilyen betegség húzódik a hátterében, ám ugyanolyan problémának számít a túl gyenge vérzés is.


Mennyi a normális mennyiség?

Azt, hogy mennyi vér távozik menstruáció során, az egyénenként eltérő lehet, ám általában mindenkinél azonos mennyiség figyelhető meg havonta. Éppen ezért komoly jelzésértékű lehet, ha az átlagosnál valaki bővebb vérzést tapasztal, főleg, amennyiben óránként új betétre, illetve tamponra van szükség, valamint ha vérrögök jelennek meg. Az erős menstruáció (menorrhagia) legnagyobb veszélye a vérszegénység, mely komoly hatással lehet a mindennapokra, ugyanis az illető ekkor fáradékony és csökken a koncentráló képessége. Gyenge menstruációról pedig abban az esetben beszélhetünk, ha a havi ciklus során távozó vér mennyisége túl kevés (20 ml-nél kevesebb), illetve ha 1-3 nap múlva véget ér a vérzés a megszokott 4-7 nap helyett – állítja a  dr. Lőrincz Ildikó szülész – nőgyógyász, a Nőgyógyászati Központ munkatársa.

A túlságosan bő vérzés leggyakoribb nőgyógyászati okai

  • Mióma: A mióma a méh izomzatából/kötőszövetéből álló jóindulatú daganat, mely leginkább a 35-40 év feletti nők esetében fordul elő. Leggyakoribb tünete az erős és fájdalmas menstruációs vérzés, de van, hogy meddőségi, illetve mélyvénás trombózis kivizsgálása során derül fény a problémára. Oka elsősorban a női nemi hormonok egyensúlyának eltolódása (ösztrogéndominancia), melynek következtében a tüszőrepedés elmarad, de egyes elméletek szerint a genetika és a helytelen életmód is felelőssé tehetők érte. A diagnózisa egyszerű ultrahangos vizsgálattal felállítható, és kezelése általában progeszteron tartalmú, illetve vérzéscsillapító szerekkel történik, súlyosabb esetben azonban műtéti beavatkozás lehet indokolt.
  • Méhen belüli fogamzásgátló: Sok esetben a problémát a felhelyezett fogamzásgátló eszközök okozzák. Ezek normál esetben is hosszabb és bővebb vérzést eredményeznek, de egyeseknél ez a mellékhatás sokkal erősebben jelentkezik.
  • Hormonális zavarok: A hormonprobléma hátterében állhat pajzsmirigybetegség, de akár PCOS, vagy inzulinrezisztencia is. (A túl kevés vérzés hátterében is állhat hormonális ok, de ebben az esetben a legtöbbször a fogamzásgátló tabletta, a hormontartalmú hüvelygyűrű, a fogamzásgátló tapasz vagy a hormontartalmú spirál tehető felelőssé.)
  • A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása: Ebben az esetben az ösztrogén hormon a felelős a problémáért. A túlságosan vastag réteg leválása bővebb menstruációval is jár.
  • Méhdaganat, ciszta, polip: A méhen belüli jó vagy rosszindulatú képletek is okozhatnak menstruációs zavarokat, így akár a bő vérzésért is felelősek lehetnek.