A várandós kismamák influenzaoltása megvédheti csecsemőiket is a betegségtől!

Jelentősen csökken az influenza kockázata életük első hat hónapjában azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja védőoltást kapott várandóssága idején - derítették ki az amerikai Utah-i Egyetem kutatói.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. május 04. Vajda Boglárka

Jelentősen csökken az influenza kockázata életük első hat hónapjában azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja védőoltást kapott várandóssága idején – derítették ki az amerikai Utah-i Egyetem kutatói.


A Pediatrics gyermekgyógyászati folyóirat internetes kiadásában közzétett tanulmányuk szerint a laboratóriumban kimutatott influenzás megbetegedések esetében 70 százalékkal kisebb volt a hathónapos vagy annál fiatalabb csecsemők aránya, ha édesanyjukat beoltották várandóssága idején.
 
A kórházban kezelt influenzások esetében 80 százalékkal volt kisebb az ilyen csecsemők aránya azokhoz képest, akiknek édesanyját nem immunizálták.
 
Az egészségügyi adatbázisokból az is kiderült, hogy a laboratóriumban igazolt influenzás betegek 97 százaléka olyan csecsemő volt, akinek édesanyja nem kapott védőoltást várandóssága idején.
 
“Életük első hat hónapjában a csecsemőket nem lehet influenza ellen immunizálni, ezért más védelemre van szükségük ebben az időszakban. Amikor a várandós nő influenzaoltást kap, az nyilvánvalóan előnyös gyermekének is” – idézte Julie H. Shakib adjunktust, a tanulmány vezető szerzőjét az egyetem közleménye.
 
A tanulmányban Shakib és kollégái több mint 245 ezer várandós nő és több mint 249 ezer csecsemő egészségügyi adatait tekintették át a 2005 és 2014 közötti évek influenzaszezonjaiban.
A várandós nőknek csak mintegy 10 százaléka – 23 383 – részesült influenzaoltásban, a többieket – 222 003 – nem immunizálták.
 
A vizsgált időszakban a laboratóriumilag igazolt influenzás esetek között 658 csecsemő volt, közülük 638 édesanyja nem kapott oltást. A 658 kisgyermekből 150 került kórházba, közülük 148 édesanyja nem volt immunizált.
 
A szakemberek szerint eredményeik azt igazolják, hogy minél több várandós nőnek kell megkapnia az influenzaoltást.
(forrás: mti.hu)