A veszélyes étrend-kiegészítők kiszűrését célozza egy új rendszer

Néhány hónapon belül várhatóan megkülönböztető emblémát helyeznek ki azokra a gyógyszertárakra, amelyek belépnek a veszélyes étrend-kiegészítők kiszűrését célzó önszabályozó rendszerbe – közölte a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. május 09. Csontos Dóra

Néhány hónapon belül várhatóan megkülönböztető emblémát helyeznek ki azokra a gyógyszertárakra, amelyek belépnek a veszélyes étrend-kiegészítők kiszűrését célzó önszabályozó rendszerbe – közölte a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.


Hankó Zoltán elmondta: garantálni tudják, hogy ezekben a patikákban kizárólag olyan étrend-kiegészítőket forgalmaznak majd, amelyekkel összefüggésben az ellátási lánc összes szereplője – a gyártótól a kereskedőig – vállalta, hogy teljesíti az önszabályozó rendszer követelményeit. A kamarai elnök kiemelte, hogy tapasztalataik szerint nem ritkán rossz minőségben állítják elő vagy hamisítják az étrend-kiegészítőket. Ezek a termékek pedig egészségi károsodást okozhatnak.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület közölte az MTI-vel, hogy az egészség szempontjából kockázatos étrend-kiegészítők és a speciális tápszerek kiszűrését célozza egy frissen bemutatott önszabályozó rendszer, amelyet a legfontosabb érintett szervezetek részvételével fogadtak el.

A veszélyes étrend-kiegészítők kiszűrése a cél

Erre azért van szükség, mert a legfrissebb adatok szerint a magyar fogyasztók az étrend-kiegészítők több mint egyharmadát patikán kívül szerzik be. Miután Magyarország belépett az Európai Unióba, a korábbi engedélyezési eljárást olyan rendszer váltotta fel, amely mindössze egyetlen bejelentési kötelezettséggel jár, így  könnyebben és gyorsabban lehet termékeket piacra juttatni. Ezért egyre gyakrabban jelennek meg a forgalomban a nem megfelelő minőségű, nem biztonságos termékek, köztük étrend-kiegészítők és tápszer-kiegészítők is – emelték ki.

Az új követelményrendszer kialakítását a HENT koordinálta a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége részvételével. Az önszabályozó rendszert az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is támogatja – tették hozzá.

Fő a biztonság

A május 6-ától hatályba lépő együttműködés célja olyan rendszer működtetése, amely egyrészt lehetővé teszi a biztonságos termékek akadálymentes piacra juttatását, másrészt csökkenti az egészségügyi szempontból kockázatot jelentő és megtévesztő jelöléssel ellátott termékek forgalomba kerülését.

A közleményben idézték Ilku Líviát, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatóját és a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetőjét, aki szerint a nem megfelelő minőségű készítmények veszélyeztetik a fogyasztók egészségét, csökkentik az egészségmegőrző termékekbe vetett fogyasztói bizalmat, továbbá gazdasági és erkölcsi károkat okoznak az ellátási lánc minden szereplőjének.

A termékek különböző követelményeknek kell, hogy megfeleljenek. A többi között rendelkezniük kell úgynevezett notifikációs igazolással, amelynek dátuma nem lehet öt évnél régebbi. További elvárás, hogy legyen specifikációjuk és tipikus minőségi bizonylatuk, amely tartalmazza a fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságaikra vonatkozó követelményeket és a minőségmegőrzési időtartamukat.

Az együttműködés úgy szól: amennyiben az alapító szervezetek azt tapasztalják, hogy egy résztvevő tevékenysége a szabályzatba ütközik, akkor felszólíthatják a jogsértő magatartás megszüntetésére. Ha a felszólítás eredménytelen, akkor az alapítók egybehangzó döntésükkel kizárhatják az önszabályozásból az érintett szereplőt – olvasható a közleményben.