A világ legkisebb műszíve mentett meg egy kisbabát

Egy kisujjnyi méretű műszív tartott életben közel két héten át egy 16 hónapos kisfiút, amíg a transzplantációra várt. Az olasz kisfiúnak sürgős szívátültetésre volt szüksége, megfelelő donor azonban nem akadt, így az orvosoknak improvizálniuk kellett.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. május 31. szabo.daniel

Egy kisujjnyi méretű műszív tartott életben közel két héten át egy 16 hónapos kisfiút, amíg a transzplantációra várt. Az olasz kisfiúnak sürgős szívátültetésre volt szüksége, megfelelő donor azonban nem akadt, így az orvosoknak improvizálniuk kellett.


A kisgyermek születésétől kezdve ún. dilatatív kardiomiopátiában szenvedett. Ez a betegség a szív izmait támadja, amelynek következtében az izmok túlságosan kitágulnak, a kamrák fala elvékonyodik, így a szív nem tud megfelelő módon vért pumpálni.

Dr. Antonio Amodeo, a római Bambino Gesu Kórház sebésze akkor találkozott először a kisfiúval, amikor az mindössze egy hónapos volt. “Azt mondtam magamnak, nem halhat meg! Valamit tennem kell érte!”, emlékszik vissza az orvos.

Amodeo és csapata egy egészen pici, mindössze 11 gramm súlyú, beépíthető, titánium-alapú “pumpát” alkalmazott, amelyet egy amerikai feltaláló, Dr. Robert Jarvik készített, de csupán állatokon tesztelte a találmányt. Bár az orvosok tisztában voltak vele, hogy emberen még nem próbálták ki a szerkezetet, miután beszerezték a megfelelő engedélyeket, belevágtak, mivel úgy gondolták, ez az egyetlen mód, hogy segítsenek a kicsin. És igazuk lett: az apró gépezet 13 napig működtette a kisfiú szívét. A tizennegyediken eletromos meghibásodás miatt  át kellett térniük egy másik eszközre, ami nem volt annyira tökéletes, azonban a következő napon találtak egy donort.  

A műtétre áprilisban került sor, a baba pedig jól van: most már bármelyik napon hazaengedhetik a kórházból! “Mérföldkő ez az orvostudomány történelmében”, nyilatkozta a Reuters TV-nek Amodeo. “Noha most csak átmeneti megoldásként használtuk Jarvik találmányát, a jövőben akár állandó eszközként is alkalmazhatjuk majd.”

Mielőtt az implantátumot behelyezték volna a kisfiú mellkasába, a baba komoly fertőzést szerzett egy mechanikus pumpa használata során, amelyet korábban alkalmaztak nála azért, hogy támogassák a szívműködést.

“Sebészeti szempontból nem volt nehéz a beavatkozást elvégezni. Ami gondot jelentett, az az volt, hogy a kisbabát már korábban is sokszor operálták. A kisfiú egyhónapos korától minden nap, minden órában velünk volt. Családtaggá vált és mindent de mindent meg akartunk tenni, hogy megmentsük,” mondta Amodeo az ABC News-nak.