A zsír is lehet egészséges!
szüksége van a szervezetnek a napi energiához és az olyan létfontosságú szervek megfelelő működéséhez, mint az agy és a táplálékok felszívódását elősegítő sejtek. Száműzzük vagy használjuk bátran?
Nem minden rossz, ami zsíros. Sőt, bizonyos fajta zsírokra szüksége van a szervezetnek a napi energiához és az olyan létfontosságú szervek megfelelő működéséhez, mint az agy és a táplálékok felszívódását elősegítő sejtek. Gyakorlatilag szinte minden állati és növényi eredetű étel tartalmaz zsírt, szóval ahelyett, hogy azokat teljesen száműzné étrendjéből, próbálja meg megtalálni az egészséges egyensúlyt – írja a Fox News.
Az egészséges táplálkozásnak kevesebb mint 30 százaléka származhat zsírokból, s kevesebb mint 10 százaléka telített zsírokból. Egy átlagos felnőtt férfi napi fogyasztása kétezer kalória, amiből maximum 60g lehet az összes fajta zsírok aránya és ebből kevesebb mint 20g a telített zsíroké.
A többszörösen telítetlen zsírok a növényi eredetű és néhány tengeri ételben találhatók meg. Két legismertebb osztálya az omega3 és az omega6 zsírsavak. Az előbbi halakban, míg az utóbbi a dióban, a napraforgóolajban és a repceolajban található meg. Ezek olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek védenek a sejtkárosodástól.
Az előbbiekkel ellentétben a telített zsírsavak a legegészségtelenebbek. Ezek leginkább állati eredetű termékekben találhatók meg, mint a hús, a vaj, a tejszín és a zsír. Amennyiben ezekből sokat fogyaszt, az növeli a koleszterinszintet, amivel együtt jár a szívbetegségek és a stroke kialakulásának megemelkedett kockázata. Emellett a transzzsírsavak is a káros egészségügyi hatásukról ismertek.