A zsír is lehet egészséges!

szüksége van a szervezetnek a napi energiához és az olyan létfontosságú szervek megfelelő működéséhez, mint az agy és a táplálékok felszívódását elősegítő sejtek. Száműzzük vagy használjuk bátran?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. március 19. Szaurella

Nem minden rossz, ami zsíros. Sőt, bizonyos fajta zsírokra szüksége van a szervezetnek a napi energiához és az olyan létfontosságú szervek megfelelő működéséhez, mint az agy és a táplálékok felszívódását elősegítő sejtek. Gyakorlatilag szinte minden állati és növényi eredetű étel tartalmaz zsírt, szóval ahelyett, hogy azokat teljesen száműzné étrendjéből, próbálja meg megtalálni az egészséges egyensúlyt – írja a Fox News.


Az egészséges táplálkozásnak kevesebb mint 30 százaléka származhat zsírokból, s kevesebb mint 10 százaléka telített zsírokból. Egy átlagos felnőtt férfi napi fogyasztása kétezer kalória, amiből maximum 60g lehet az összes fajta zsírok aránya és ebből kevesebb mint 20g a telített zsíroké.

A többszörösen telítetlen zsírok a növényi eredetű és néhány tengeri ételben találhatók meg. Két legismertebb osztálya az omega3 és az omega6 zsírsavak. Az előbbi halakban, míg az utóbbi a dióban, a napraforgóolajban és a repceolajban található meg. Ezek olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek védenek a sejtkárosodástól.

Az előbbiekkel ellentétben a telített zsírsavak a legegészségtelenebbek. Ezek leginkább állati eredetű termékekben találhatók meg, mint a hús, a vaj, a tejszín és a zsír. Amennyiben ezekből sokat fogyaszt, az növeli a koleszterinszintet, amivel együtt jár a szívbetegségek és a stroke kialakulásának megemelkedett kockázata. Emellett a transzzsírsavak is a káros egészségügyi hatásukról ismertek.