Akik a terhesség alatt is diétáznak

A kismamák többsége nem vonja meg magától a finom falatokat. De mi van a kivételekkel? A pregorexia - azaz a terhesség alatti étkezési zavar - nem városi legenda.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. január 22. szabo.daniel

A kismamák többsége nem vonja meg magától a finom falatokat. De mi van a kivételekkel? A pregorexia – azaz a terhesség alatti étkezési zavar – nem városi legenda.


Az ismertebb étkezési zavarok, az anorexia vagy a bulimia hallatán már nem kapjuk fel a fejünket, a pregorexia fogalma (amely a várandóst jelentő angol pregnant és az anorexia szavak összevonása) azonban egyelőre még ismeretlenül cseng. A pregorexiával küzdő kismamák egyre növekvő pocakjukra nem egy új élet forrásaként, hanem zavaró pluszkilókként tekintenek. Nem bírják elviselni a tudatot, hogy elveszítik az uralmat a testük felett, ezért mindent megtesznek azért, hogy megállítsák a természetes gömbölyödés folyamatát – akár úgy is, hogy szigorú diétába fognak. Ezzel azonban nemcsak a saját, de kisbabájuk egészségét is kockára teszik.
“Ismertem olyan kismamát, aki napokig csak natúr joghurton élt, pedig ez rettentő veszélyes” – mondja dr. Fehér Gabriella pszichológus. “A várandós nőknek minél több minőségi kalóriát kellene fogyasztaniuk, ezek hiányában a kicsi nem jut elegendő tápanyaghoz, és nem fejlődik megfelelően” – magyarázza. “Ráadásul az úgynevezett méhen belüli éhezés maradandó nyomokat hagy a magzat idegrendszerében, ezért a hiányosan táplált kisbabák többségéből szorongó felnőtt válik.”