Áldás vagy átok karácsonykor szülni/születni?

Karácsony környékén szülni és születni átok és áldás is lehet. Egy brit oldalon futottam bele abba a vitába, miszerint ha karácsonyra vagy kiírva, érdemes-e korábban megindíttatni a szülést, hogy ne pont az ünnepekre essen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2013. december 23. bencze.aron

Karácsony környékén szülni és születni átok és áldás is lehet. Egy brit oldalon futottam bele abba a vitába, miszerint ha karácsonyra vagy kiírva, érdemes-e korábban megindíttatni a szülést, hogy ne pont az ünnepekre essen.


A válaszolók egyharmada a mesterséges szülésindítást választotta volna, 55 százalékuk gondolta úgy, hogy még ilyen zűrös napokon is jobb inkább a természetre hagyni a dolgot, a többiek bizonytalanok voltak. De miért ilyen rossz karácsonykor szülni? A fenti fórumon a kismamák azzal érveltek, hogy nem szeretnék a karácsonyt kórházban tölteni, jó lenne az ünnepekre már otthon lenni a babával, illetve nem akarnak kiszúrni a születendő gyermekkel sem, hiszen a karácsonyi születésnap nem túl szerencsés.

Isaac Newton, Humphrey Bogart, és Annie Lennox is ekkor születtek, őket nem tudtuk elérni, de megkérdeztük érintett ismerőseinket, mivel jár, ha valakinek karácsonykor van a születésnapja? Milyen karácsonykor szülni, születésnapozni, és milyen szülést vezetni?

Kata: karácsony extrákkal

Két nappal karácsony előtt van a szülinapom, de a családban mindig karácsonykor ünnepeltük. Az ünneplés abból állt, hogy a karácsonyi vacsora után, amikor már mindenki degeszre ette magát bejglivel és mozdulni sem bírtunk, anyukám még behozott egy gyertyákkal feldíszített csokitortát. Elfújtam a gyertyákat, kívánhattam valamit, és ekkor kaptam meg a szülinapi ajándékaimat.

Utána lementünk „megtalálni” a karácsonyi ajándékokat a karácsonyfa alatt. Így én kétszer kaptam ajándékot, a többiek meg csak egyszer. A rokonlátogatásokkor is az volt a jellemző, hogy a rokonok mindig adtak nekem valami kis plusz ajándékot, vagy ha pénzt adtak, akkor valamivel több pénzt, mivel szülinapom is van. Nekem a sima karácsony helyett mindig extrákkal teli karácsonyom volt, ettől kivételezettnek éreztem magam.

Felnőttként sem emlékszem semmi hátrányra, a férjemtől is dupla ajándékot kapok. Néha szülinapi bulit is szoktam rendezni karácsony előtt vagy után, még nem volt rá példa, hogy az ünnep közelségére való tekintettel lemondták volna a barátaim, sőt, ez az időszak amúgy is többnyire a buliké, a céges karácsony meg az előszilveszter közé tökéletesen passzolt a szülinapi bulim is. Ilyenkor az emberek többsége úgyis itthon van, míg például júliusban, gondolom, lehetetlen lenne bármit megszervezni.

Andris: lelki traumák, elfelejtett ajándék

Jézussal ellentétben – akinek születésnapját 350-ben Gyula pápa hozta karácsonyra – én tényleg december 25-én születtem, és ennek nem örülök. Kisgyerekként az ajándékok terén okozott ez némi lelki traumát. Az eleve nem tetszett, hogy egyidőben kapom meg a karácsonyi és a születésnapi ajándékokat (hiszen így év közben nem volt külön születésnapom, amikor csak engem ünnepeltek, és nem kavart be holmi megváltó), de ráadásul mindig akadt pár rokon, aki elfeledkezett rólam.

Ők, amikor a második szelet bejglinél eszükbe jutott, hogy ennek a gyereknek most van a születésnapja, általában úgy reagálták le a helyzetet, hogy a karácsonyi ajándékomat az “és akkor ezt születésnapra is” kommentárral adták át. Én meg matekoztam, hogy öcsém kapott egy legókészletet karácsonyra, én egy ugyanolyan legókészletet karácsonyra ÉS születésnapra, és hát sehogy sem jött ki.

Nagyobb gyerekként pedig inkább az zavart, hogy szinte lehetetlen volt születésnapi bulit tartani, mert mindenki vagy a karácsonyra készült, vagy a két ünnep között punnyadt a családdal. Felnőttként már csak az bosszant, hogy valahányszor ügyet intézek, mindig akad valaki, aki a személyimre nézve megkérdezi, hogy “jé, maga karácsonyi gyerek?”, mintha ez valami szuper dolog lenne. Most komolyan, erre mit kell mondani? Nem, bakker, húsvéti vagyok…

Laci: szenteste több szülést is vezettünk

Szülész-nőgyógyász szakorvosjelöltként tavaly a kórházunkban én voltam az egyik ügyeletes 24-én. Ez azt jelenti, hogy 24-én reggel nyolctól 25-e reggel nyolcig vagyunk bent és fogadjuk a pácienseket. Tavaly a többiekkel, akik szintén aznap ügyeltek (ügyeletvezető, szülésznők, műtősök) már előre megbeszéltük, ki mit hoz, valami finomságot a közös vacsorához, ezeket aztán kitettük egy asztalkára és úgy terveztük, hogy mindannyian, közösen leülünk estefelé elfogyasztani őket.