Ambuláns szülés: „Otthon sokkal jobban tudtam a kisbabámra figyelni”

Újabb csatát vívnak a nők a szülés körüli szabadságharc történetében, ezúttal az ambuláns szülés szabad választási lehetősége a cél. Bár bizonyos feltételek mellett a hatályos szabályozás szerint lehetséges a szülést követő 24 órán belüli hazatérés, a fennálló érdekellentétek miatt komoly konfliktushelyzetekbe keveredhet az a kismama, aki megpróbálkozik élni törvény adta jogával.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ambuláns szülés
2013. november 01. bencze.aron

Újabb csatát vívnak a nők a szülés körüli szabadságharc történetében, ezúttal az ambuláns szülés szabad választási lehetősége a cél. Bár bizonyos feltételek mellett a hatályos szabályozás szerint lehetséges a szülést követő 24 órán belüli hazatérés, a fennálló érdekellentétek miatt komoly konfliktushelyzetekbe keveredhet az a kismama, aki megpróbálkozik élni törvény adta jogával.


A Születésház Egyesület május óta közel 3000 aláírást gyűjtött össze az ambuláns szülés lehetőségének megteremtéséért, október 21-én pedig átadták a petíciót a szaktárcának. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma két éve dolgozik az ambuláns szüléshez szükséges személyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek kidolgozásán. Fazakas Pálma, a Születésház Egyesület elnöke elmondása szerint a petícióval egyrészt szeretnék felgyorsítani ezt a folyamatot, másrészt jelezni kívánják az illetékesek felé, hogy milyen sokan érdekeltek ebben a kérdésben.

„Természetesen nem az a cél, hogy szülés után a nőket babástól kitegyék a kórházból. Azt szeretnénk elérni, hogy az ambuláns szülés legyen egy választható lehetőség, azok számára, akik intézményben kívánják világra hozni a gyermeküket, viszont a szülés után minél hamarabb szeretnének hazatérni vele” – mondja Pálma.

A strukturális és finanszírozási rendszer átalakítása lehetővé tenné, hogy az anyukák és babáik komplikációmentes szülés és egészséges gyermek születése esetén néhány órán belül elhagyhassák a kórházat, anélkül, hogy a kórházi személyzettel mindenki számára kellemetlen és frusztráló vitákba, veszekedésekbe kellene bonyolódniuk.

 „El akartam kerülni a felesleges szeparációt

Tőzsér Berta hat gyermek édesanyja, öt babáját ambulánsan szülte. Orvosként talán bátrabban vállalkozott erre, mint egy átlagos kismama, de elmondása szerint azt a tudást, ami ahhoz kell, hogy valaki lássa, hogy minden rendben van-e a babájával és a saját szervezetével a szülés után, egy alapos és korrekt szülésfelkészítőn bárki megszerezheti. Berta a szülésélményeiről beszélt nekünk:

„Amikor 11 évvel ezelőtt az első kisbabámat szültem, még kezdő, tapasztalatlan anyuka voltam. Bár nem kaptam túl hatékony, és főleg nem korszerű ismereteken alapuló segítséget a szoptatásban, csecsemőgondozásban, mégis nagyobb biztonságot nyújtott a kórházban, szakemberek között töltött három nap a szülés után, mintha otthon lettem volna. Ez talán annak is köszönhető, hogy pár évvel korábban kaptam meg az orvosi diplomámat, és még eléggé a hierarchikus orvos-beteg kapcsolat képe élt bennem.

A kislányom születésével sok mindenre rádöbbentem, rengeteg új dolgot tanultam. Így vált belőlem az évek során a La Leche Ligánál szoptatási tanácsadó, majd évekkel később IBCLC, azaz szoptatási szaktanácsadó. A következő gyermekemnél új kórházat és egy új orvos-szülésznő párost választottam. Több dolog is arra ösztönzött, hogy az ambuláns szülést merjem és akarjam választani. Elsősorban úgy éreztem, hogy mind én magam, mind a születendő kisbabám otthon lennénk a legnagyobb biztonságban, ezen felül el akartam kerülni a felesleges szeparációt és az idegen emberek jelenlétéből fakadó stresszt. Ezek voltak a lelki okai annak, hogy szerettem volna maximum 24 órával a szülés után hazamenni. Az egészségügyi okok között szerepelt, hogy féltem a kórházi fertőzésektől és a felesleges beavatkozásoktól.

„Otthon sokkal jobban tudtam a kisbabámra figyelni”

Második babánk kétoldalú vesemedence tágulattal született. A szülés előtt nem volt egyértelmű, hogy milyen fokú ez a probléma, vagyis például tud-e pisilni, ezért elfogadtam, hogy 24 órát töltsünk a kórházban. Mivel a súlya 4 kg felett volt, rutinból vércukorszintet is akartak nézni nála. Ezt elutasítottam, mert akkor már tudtam, hogy mivel nagyon szépen szopott a szülőszobán előtejet, és nálam sem diagnosztizáltak korábban terhességi cukorbetegséget, nem állt fent a veszélye annak, hogy kórosan lecsökken a vércukra. Elfogadták a döntésünket, aláírtuk a papírokat, és 24 óra múlva hazamehettünk a kisfiammal. Gyermekem veseproblémája egy év múlva, folyamatos kontroll és antibiotikum kúra mellett magától elmúlt.