Amikor a mindennapi betevő rajtad múlik…

Szereted a finom péksütemények illatát, ízét? A gyerekek - sőt: a férjed is - nagyon szeretik, ha anya süt. Az otthon ízei… Ha úgy érzed, fárasztó, inkább megveszed a sarki boltban, - igazad van, úgy könnyebb. De mennyivel költségkímélőbb, tudatosabb és finomabb, ha magad készíted el!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. június 02. Csontos Dóra

Szereted a finom péksütemények illatát, ízét? A gyerekek – sőt: a férjed is – nagyon szeretik, ha anya süt. Az otthon ízei… Ha úgy érzed, fárasztó, inkább megveszed a sarki boltban, – igazad van, úgy könnyebb. De mennyivel költségkímélőbb, tudatosabb és finomabb, ha magad készíted el!


Nekem nagyon bevált, büszke vagyok rá, hogy mennyi minden finomat tudok az asztalra tenni. Ha megtehettem volna, hogy a boltban veszem meg, lehet, hogy soha nem talál meg az öröm és elismerés, amit a süteményeimért kapok a családtól.

Vidéken éltünk, úgy alakult az életünk, hogy a GYES után nem kaptam munkát. Férjem fizetése a rezsire és a legszükségesebb dolgokra elég lett, de a tápláló szénhidrát – a mindennapi kenyér – bizony nem mindig kerülhetett az asztalra. Gyötört a kérdés: most mit tegyek? Nem voltam éppen egy sütő-típus. Ismerős? Nem nyugodtam bele, hogy nem engedhetjük meg magunknak a friss pékárut. Egy kicsit utánajártam (receptek, újságok, internet) és belekezdtem. Féltem, hogy meghaladja az erőmet. Az iskolában ezt nem tanították…

De hamar beletanultam. Kis lépések és sikerül! Aki nem élt át nélkülözést, nehezen tudja elképzelni ezt a szükség-helyzetet. Ha ismered, de még nem kezdtél el sütni, bíztatlak, bátran vágj bele, mert nagy élmény és nagyon finom! Érdemes körülnézni, hol van malom a környéken, vagy interneten rákeresni, mert a liszt nagyobb kiszerelésben olcsóbb.

Válassz több fajtát. Ízlés szerint a teljes kiőrlésű liszteket (rozs, tönköly) fele vagy kevesebb arányban a fehér kenyérliszthez adhatjuk. A népszerű magvakat is belekeverhetjük a tésztába. Ha nincs dagasztós keverőgéped, ne búsulj, költségkímélő edzésnek is beillik egy nagyobb fakanállal megkeverni a tésztát. Gázsütőben, a finom, déli, olaszos kenyeret római tálban sütöttem, kevés olajjal megkenve a tetejét. A római tálat egy nappal előtte be kell hideg vízbe áztatni, hogy jól megszívja magát. Mindenféle pékáru készítésénél érdemes egy tűzálló tálban vizet tenni a sütő aljára, hogy a pára megpuhítsa a süteményt.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!