Amikor rosszabbra fordul az ártatlan nátha

A nátha alapvetően ártalmatlan betegség. Magától szokott elmúlni, de viszonylag lassan. Mintegy két hét kell a teljes gyógyuláshoz. Ritkán, de lehetnek szövődményei, ahogy az is baj, ha nem akar múlni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. november 19. bencze.aron

A nátha alapvetően ártalmatlan betegség. Magától szokott elmúlni, de viszonylag lassan. Mintegy két hét kell a teljes gyógyuláshoz. Ritkán, de lehetnek szövődményei, ahogy az is baj, ha nem akar múlni.


A náthának nem igen van gyógyszere, ha egyszer felütötte a fejét. A legelmésebb patikaszerek sem segítenek többet, mint a régi mentás, hagyma- és kamillateás, inhalálásos módszer és a sok C-vitamin. Ki kell várni, míg hajlandó elmúlni. Mielőtt azonban beletörődnénk, hogy nincs vele teendő, nem árt tudatosítani, hogy ha ritkán is, de bizony okozhat szövődményeket, melyek megelőzéséért ténylegesen is tehetünk.

A kisgyerekeknél, akik még nem tudnak rendesen orrot fújni, a makacs taknyosság kialakulása és fennmaradása a legnagyobb gond, mert ez a legtöbb további szövődmény okozója. Megelőzésképpen a nátha legelső és legkisebb jelére cselekedni kell. A családnak, a szoptató anyának és már az egészen kicsi gyereknek is érdemes a szokásosnál sokkal nagyobb adag C-vitamint juttatni. Friss gyümölccsel, frissen facsart citrom- és narancslével, zöldségekkel célszerű emelni a bejutó vitaminok mennyiségét. Aki volt már úgy, hogy a torokfájás, orrfolyás legelső jelére bekebelezett egy egész citromot, az tapasztalhatta, hogy a feltartóztathatatlannak vélt, másra nem igen reagáló nátha mégis megszelídült, netán elmúlt mielőtt elhatalmasodott volna. A tömény citromos, mézes limonádé az egyik legjobb “orvosság”, amit már kisgyerekeknél is bátran alkalmazhatunk. Patikai vitaminkészítmények is segíthetnek. A másik legfőbb teendő a kicsi és nagyobbacska gyereknél egyaránt az orrjáratok folyamatos tisztántartása. Ehhez mindent meg kell tenni azért, hogy a váladék minél hígabb, azaz könnyen távozó legyen, el kell távolítani, ki kell fújni vagy fújatni, illetve le kell szívni, nehogy az állandóan eldugult orrocskákon keresztül arc- és orrmelléküreg, valamint homloküreg-gyulladás alakuljon ki. Ezek az üregek ugyanis közvetlen kapcsolatban állnak az orrjárattal.

A szövődmények gyakorisága

A szövődmények abban az életkorban a leggyakoribbak, amikor maga a nátha is a legtöbbször támad. Főként fél- és egyéves kor között, amikor a baba már nem szopik, immunrendszere viszont még viszonylag fejletlen, illetve három- és ötéves kor között, amikor aktív tagjává válik az egymást kellő hatékonysággal oda-vissza fertőző gyerektársaságnak. Immunrendszere még éretlen, de pont az ártalmatlan fertőzések edző hatása szükséges majd a későbbi betegségek leküzdéséhez, az allergiás túlérzékenység megelőzéséhez. Szövődményekre hajlamosíthat az orrjáratok és légutak minden olyan alaki eltérése, mely beszűkíti azt. Szükség esetén ezek műtéttel korrigálhatók.