Antioxidánsokban és vitaminokban gazdag nassolnivaló a téli napokra

A téli időszakban nehezebben jutunk friss gyümölcshöz, de nem kell aggódnunk, hiszen rendelkezésünkre állnak aszalt formában is. Cikkünkben most utánajárunk, miért is érdemes fogyasztani ezeket az egészséges nassolnivalókat!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
antioxidáns
2015. december 15. Csontos Dóra

A téli időszakban nehezebben jutunk friss gyümölcshöz, de nem kell aggódnunk, hiszen rendelkezésünkre állnak aszalt formában is. Cikkünkben most utánajárunk, miért is érdemes fogyasztani ezeket az egészséges nassolnivalókat!


Megakadályozza a székrekedés kialakulását

Az aszalt gyümölcsök egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy rostokban gazdag. Ez azért is jó hír, mert a rostok elősegítik az emésztést, megkötik a zsírt, hogy az ne szívódjon fel a szervezetben, ezáltal gátolják az elhízást, de kutatások bizonyították, hogy csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatok kialakulásának esélyét is.

Tele van antioxidánsokkal

Egy 2005-ös tanulmány mutatott rá az aszalt gyümölcsök rendkívül magas antioxidáns tartalmára. A füge és a datolya fenolokban gazdag, amely az antioxidánsok egy fajtája. Ezek segítenek megelőzni a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és az agy degeneratív betegségeinek kialakulását. Az antioxidánsok elsődleges tulajdonsága továbbá, hogy védenek a káros szabad gyököktől, amelyek egyébként elpusztítanák az egészséges sejteket.

Vitaminokban gazdag

Mivel a vizet eltávolítják az aszalt gyümölcsökből, nő a tápanyagértékük. A mazsola, az aszalt szilva vagy éppen a sárgabarack mind-mind gazdagok béta-karotinban, E-vitaminban és vasban. Emellett rendkívül gazdag kalciumban, káliumban és niacinban. Érdemes belőlük tenni a reggeli gabonapelyhünkbe, de használhatjuk süteményekhez is.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!