Anyák, akik támogatják egymást a szoptatásban

Hol kaphatsz támogatást, ha arra készülsz, hogy szoptasd a babádat?  Ki segíthet, ha nem megy minden tökéletesen? Hol találkozhatsz olyanokkal, akik hasonló gondokkal küzdenek, vagy már megoldották azokat? Idén az anyacsoportok és az önkéntes szoptatási segítők szerepét népszerűsítették a Szoptatás Világhetén.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2013. augusztus 27. bencze.aron

Hol kaphatsz támogatást, ha arra készülsz, hogy szoptasd a babádat?  Ki segíthet, ha nem megy minden tökéletesen? Hol találkozhatsz olyanokkal, akik hasonló gondokkal küzdenek, vagy már megoldották azokat? Idén az anyacsoportok és az önkéntes szoptatási segítők szerepét népszerűsítették a Szoptatás Világhetén.


A Szoptatás Világhete alkalmából a La Leche Liga Magyarország Egyesület és a „Szoptatásért” Magyar Egyesület augusztus 3-án rendezte meg a hagyományos Séta a szoptatásért című családi délelőttjét a Margitszigeten. A Szoptatás Világhete az egész világra kiterjedő kezdeményezés, melynek célja, hogy a közvélemény figyelmét a szoptatásra irányítsa. Az idei év kiemelt témája az anyák támogatása a szoptatásban önkéntes segítők és baba-mama csoportok révén.

„Bizonyos esetekben felmérhetetlen jelentősége van annak, hogy az ember nem érzi magát egyedül a problémájával, választ kaphat olyan társadalmi szintű problémákra, mint az, hogy szoptathat-e nyilvánosság előtt, szoptathatja-e a három éves gyerekét, ki támogathatja ebben, illetve hogy ezekről a dolgokról más, hasonló cipőben levő édesanyákkal beszélgethessen, tapasztalatcserét folytathasson. Régen az idősebb nőrokonok adták át a tapasztalataikat a fiatal anyáknak. Ma ezt a szerepet töltik be az anyacsoportok és az önkéntes segítők, akik saját szoptatási tapasztalattal rendelkeznek.”mondta el a sétán W. Ungváry Renáta , IBCLC nemzetközi vizsgával rendelkező szoptatási szaktanácsadó, a „Szoptatásért” Magyar Egyesület elnöke.

Csoportos tapasztalatcsere

Magyarországon a La Leche Liga szervez támogató baba-mama csoportokat. A ligát 1956-ban alapították meg Amerikában olyan anyák, akik maguk is sikeresen szoptatták egy vagy több gyermeküket, együttérzéssel és megértés­sel fordultak a nehézségekkel küzdő édes­anyák felé és bevált gyakorlati javaslatokat tudtak adni a problémák megoldására. A világ 66 országában van jelen, itthon tavaly ünnepelték a 20. évfordulójukat. A baba-mama csoportok szervezésén kívül ingyenes telefonos és e-mailes tanácsadást nyújtanak és ismeretterjesztő kiadványokat fordítanak, szerkesztenek.

A La Leche Liga baba-mama csoportjaiban havonta egyszer kellemes, oldott légkörben beszélgetnek a résztvevők különböző, elsősorban a szoptatással kapcsolatos témákról, és lehetőségük van arra, hogy megosszák tapasztalataikat egymással és kérdéseikre választ kapjanak a csoportvezetőtől, illetve anyatársaiktól.

A baba-mama csoportokat kizárólag képzett szoptatási tanácsadók vezethetik. A La Leche Liga akkreditált szoptatási tanácsadói olyan édesanyák, akik maguk is a La Leche Liga elvei szerint szoptatták, gondozták gyermekeiket. Ahhoz, hogy valaki csoportvezetővé, szoptatási tanácsadóvá váljon, több feltételnek meg kell felelni, melyek a liga honlapján olvashatóak.

„Az anyacsoportok nem tanácsadásról szólnak. Nem a csoportvezető mondja meg, hogy mit hogyan kell csinálni, hanem egy bizonyos tematika mentén egy vezetett beszélgetést indítunk el, aztán a mamáknak adjuk át a szót, hogy ők egymás közt vitassák meg, náluk mi történik. Mi azon vagyunk, hogy lehetőleg mindig jó információ hangozzon el, ha olyasmit hallunk, ami nem egyeztethető össze a szoptatással, vagy az elveinkkel, azt helyesbítjük, eligazgatjuk. Visszajáró anyáink is vannak, van, aki a második, harmadik gyerekével jön el hozzánk, mert jól érzik magukat” – meséli Rózsa Ibolya, a La Leche Liga Magyarország Egyesület alelnöke.