Anyaság vagy karrier helyett: anyaság és karrier!

„Szeretnék nagycsaládot, de nem akarom feláldozni a karrierem.” „Sok gyerekem van, mellettük nem tudok dolgozni.” Ismerős mondatok? Pedig az anyaság és a karrier között nem feltétlenül kell mindig a „vagy” szócskának szerepelnie!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. augusztus 13. Gyarmati Orsolya

„Szeretnék nagycsaládot, de nem akarom feláldozni a karrierem.” „Sok gyerekem van, mellettük nem tudok dolgozni.” Ismerős mondatok? Pedig az anyaság és a karrier között nem feltétlenül kell mindig a „vagy” szócskának szerepelnie!


Előbb-utóbb minden anya életében elérkezik a nagy dilemma: maradjak még otthon, vagy menjek vissza dolgozni? Szüljek még egy gyereket, vagy álljunk meg egynél, kettőnél, hogy én is tudjak pénzt keresni? Vajon nem esek ki a gyakorlatból, nem válok feleslegessé, ha évekig itthon maradok? Hogyan tudok helyt állni anyaként, feleségként, háziasszonyként és dolgozó nőként? Muszáj csinálnom valamit a gyerekek mellett! Számtalan végigtöprengett nappal és éjszaka, számolgatások, lelkiismeretfurdalás, szorongás, tipródás… a mai kor nőjének rengeteg szerepnek kell megfelelnie ,na és persze saját maguk miatt is fontos, hogy ne csak anyaként, csak dolgozó nőként, csak háziasszonyként tekintsen magára. Ám ennyi téren helyt állni embert próbáló feladat. Mégis, sokan belevágnak.

Természetesen alapfeltétel, hogy az ember lányának olyan párja legyen, aki támogatja feleségét, bárhogy is döntsön. Innentől már jóval könnyebb előre tervezni. Ha egy házaspár sok gyermeket szeretne, fontos, hogy előre megbeszéljék, hogyan osztják majd fel a napi teendőket, ki mit vállal. Ha ez megvan (és a gyakorlatban is megvalósul a napi beosztás), a nő nem fogja azt érezni, hogy csak a gyerekekről szól az élete, tudja értékelni a kicsikkel töltött időt épp úgy, mint azokat az eleinte még igen rövid időszakokat is, amiket nem velük tölt, hanem pihenéssel, esetleg tanulással, később pedig munkával. Sok nőnek elég, hogy felneveli a gyerekeit, a többség azonban úgy érzi, anyai kötelességei mellett dolgozni is szeretne, egyrészt anyagi megfontolásból, másrészt belső késztetésből.

És itt jön a totózás: melyik az a munka, amivel elégedett tud lenni az anya, meg is fizetik, de mellette nem kell mással felneveltetnie a gyerekeit? Ez a dilemma bizony nem egy perc alatt szokott megoldódni: kitartóan, akár évekig kell keresgélni, mire minden úgy rendeződik, hogy a család se lásson hiányt, az anya is elégedett legyen, és párjával együtt ügyesen elegyensúlyozzák a gyerekeket és saját életüket.

Valaki egyszer azt mondta: az anyaság olyan, mint a zsonglőrködés, a kislabdák pedig a háztartás, a gyerekek, a párkapcsolat, a munka és saját maguk. Ezekkel egyensúlyoznak, és noha időnként egyik-másik labda leesik, egy pillanattal később újra kézben tartják mindegyiket. Néha fáradtan, máskor mosolyogva.

Videókampányunk mai darabja egy olyan doktornőt mutat be, aki megtalálta a megoldást arra, miként lehet sok gyerek mellett is sikeres és kiegyensúlyozott egy nő a karrierjében.