Anyatejjel a zöldségfogyasztásért

A gyermekek zöldségekhez való viszonyát is befolyásolhatja az anyatej fogyasztása – derült ki egy kontrollcsoportos kutatásból. Amerikai tudósok azt vizsgálták, vajon változik-e a kicsik ízlése attól függően, hogy az emlővel tápláló édesanya mit eszik, illetve mit nem.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kutatás
2017. október 22. Család.hu

Az első hozzátáplálás, majd a szilárd ételek készítése és pláne elfogadtatása sokak számára igazi kihívást jelent. Érthető módon a jó trükkök szájról-szájra járnak az édesanyák között, például az első pépes ételek anyatejjel keverése sokszor válik be, azonban vannak esetek, amikor a kicsi sokadik alkalommal is csak fintorog a nagy gonddal és jó pár konyhában töltött perc alatt elkészített pép láttán.

Erre szokták egyesek bevetni „az édes trükköt”, hogy mondjuk a répa- vagy almapépet egy nagyobb adag kristálycukorral keverve kínálják szegény jobb sorsra érdemes apróságnak, aki így már nagyobb hajlandóságot mutat a felkínált étel elfogadására. Az édes íz önmagában is vonzó, pláne azoknál a gyermekeknél, akiket – régi, már sok dietetikus és szakorvos által kifejezetten rossz szokásként emlegetett módon – cukros teával itatnak a szüleik víz helyett. Ismerősebb, így könnyebben elfogadható az íz az alig pár hónapos csecsemőnek, még akkor is, ha kicsit fanyar alma, barack vagy akár zöldség aromája keveredik hozzá.

Talán az amerikai kutatók kiindulási pontja is valami hasonló lehetett, ők is ugyanis az ismerős ízek hatását és így tulajdonképpen a szoktathatóságot vizsgálták meg, újabb érvet szolgáltatva az anyatejes táplálás mellett. A kutatók azt figyelték meg, miként változtatja meg a kicsik későbbi ízlését az anyatej, illetve az édesanya étkezése.

Az amerikai Monell Chemical Senses Centre nonprofit kutatóközpont összesen 97 nőt és gyermekét vonta be a vizsgálatba. Öt csoportra osztotta a kutatásban résztvevőket, aszerint, hogy mikortól és mennyi zöldségből (céklából és zellerből, vagy sárgarépából) készült turmixot ittak meg az anyukák. Az első három csoport egy hónapon keresztül fél-fél pohár biolevet ivott meg szoptatás előtt: az első csoport a kicsi kéthetes, a másik hathetes, a harmadik pedig 10 hetes korától – számolt be róla a brit Independent című lap. A negyedik csoportban három teljes hónapon keresztül itták a zöldséglevet az újszülött kéthetes korától, az ötödik (kontroll) csoportban nem fogyasztottak semmilyen friss növényből készült levet sem. A kicsiknél nyolchónapos korukban kezdték meg a szilárd hozzátáplálást, és ízesítés nélküli, sárgarépás, illetve brokkolis zabpehely pépet kínáltak nekik.

A kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál az édesanyáknál, akik a szoptatás előtt fogyasztottak zöldségturmixot, a gyermekek sokkal inkább a répás pépet választották, mint az ismeretlen (brokkoli vagy natúr) ízű másik két ételt. Jelentősége volt annak is, hogy mikor kezdte el az anyuka és mennyi ideig folytatta a juice-terápiát: azok a csecsemők, akik hosszabb ideig kortyolták az anyatejjel a zöldségitalt, több répás bébiételt ettek meg, és ráadásul gyorsabban is a többi vizsgált gyermekhez képest.

A cikk ITT folytatódik.