“Aprótalpas” és gyermekbarát túra-ajánló

Kinyíltak az első hóvirágok, életre kelt az erdő: a természet sóvárogva várta az ébredést. Ebben a szép márciusban érdemes a családot szelíd erőszakkal „kivezényelni” az erdőbe. Az alábbiakban gyermekekkel is megtehető túrákat ajánlunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. március 05. Szaurella

Kinyíltak az első hóvirágok, életre kelt az erdő: a természet sóvárogva várta az ébredést. Ebben a szép márciusban érdemes a családot szelíd erőszakkal „kivezényelni” az erdőbe. Az alábbiakban gyermekekkel is megtehető túrákat ajánlunk.


A családközpontú, többféle nehézségi szintű túrákat szervező HétKaland Egyesült ajánlataiban szerepel apróbbaknak és nagyobb gyerekeknek szóló túra is. A „Családos Csatangolás” sorozat az egész tanévet végig kíséri. Az egyes alkalmakon külön is részt lehet venni. Séta, közös játék, beszélgetés kapcsolódik az egyes eseményhez. Elsősorban gyermekeseknek, családoknak ajánlják Az „aprótalpas” kirándulásokat, melyek  kisgyermekekkel is megtehető, többnyire egynapos túrák a Budapest közeli hegyekben, játékokkal, mókákkal megtűzdelt sportos-pihentetős alkalmak arra, hogy a család együtt lehessen a természetben. Kérdésünkre, hogy vajon mennyire jellemző a magyar családokra a temészetjárás, Hevér Hajnalka, a HétKaland Egyesület irodavezetője portálunknak kiemelte: „Csak valószínűsíteni tudjuk, hogy valóban kevés család jár kirándulni a természetbe, hiszen az otthonülős, számítógépezős családok, ahol a szülőknek alig akad munkájuk, vagy éppen gyárban dolgoznak…, nyilván nehezen adják a fejüket kirándulásra. Ám nyilván köztük is akadnak kivételek. Azok a családok, akik velünk jönnek, már azelőtt a kirándulós fiatalok közé tartoztak, mielőtt gyermeket vállatal volna, tehát alig  várják, hogy legyenek olyan túrák, ahol másokkal és gyerekeikkel együtt mehetnek a természetbe. Egyesületünk próbál figyelni arra, hogy a valóban aprótalpasok, és a nagyobb kihívásra várók is megtalálják a nekik megfelelő programot. Az aprótalpas, Családos Csatangolás túrasorozatunkra várjuk a legkisebbeket is, és a felnőttek, illetve nagyobb gyerekek is jól érzik rajta magukat. Ez köszönhető a jól képzett túravezetőinknek, akik igazi természetbúvárként magyaráznak a jelenségekről a nagyobbaknak, míg a kisebbek is beérik őket.

Múlt szombaton a Kikelet Keltegető Hóvirág-túránkon a gyerekek kinagyított térképeket kaptak, s egy-egy növény- vagy állatfaj megfigyeléséért hóvirágos matricát kaphattak, amit oda ragaszthattak a térképen, ahol éppen találták azt. Tehát a térképismeret is fejlődött, meg sok egyéb más is. Ez, és ezekhez hasonló játékokkal töltöttük a napot, a viszonylag rövid, 5-6 km-es távra jött háti hordozóban is túratárs, sokat játszottunk, nevettünk, pihentünk az erdőben, barlangokba másztunk, hol a hétfejű sárkánnyal vívhattak meg a legbátrabbak…” Családos vízitúráiknak már hároméves hagyománya van: „Az evezés, játékok, mindezt a hétköznapokban elfoglalt szülőkkel, és más családokkal együtt tölteni, megélni nagy élmény. Tervben van, hogy idén családos via ferrata túrát is szervezzünk családoknak, illetve mátrai túrázás is a terveink között szerepel” – teszi hozzá a szakképzett túravezető. Honlapjukon külön kiemelik, hogy tempóban és távban az apróbbakhoz igazított csatangolásokra a  nagyszülők is elkísérhetik a csapatot. Amennyiben a tervezett turista útvonalon a babakocsit is végig lehet tolni, azt külön jelezik a program meghirdetésekor.

www.hetkaland.hu

 

Kéktúra a gyermekeknek

Akik szeretnének akár motivációs célként jelvényeket gyűjteni, jelentkezzenek a Magyar Természetbarát Szövetség a 6-14 éves gyermekkorosztály részére hirdetett Gyermek Kéktúrára (GYKT). A kilenc tájegységre bontott 300 km-nyi csökkentett távolságú túrasorozat többek között a Zemlén és a Cserhát vidékeire csalogatja az iskoláskorúakat.

 

A Gyermek Kéktúra tájegységei a következők:

1. Kőszeg – Kemeneshát
2. Balaton-felvidék
3. Bakony
4. Vértes – Gerecse
5. Pilis – Budai-hegység
6. Börzsöny – Cserhát
7. Mátra
8. Bükk – Aggteleki-hegység
9. Cserehát – Zempléni-hegység

Amennyiben résztvevői egy-egy tájegységen belül legalább 50 km-t tettek meg, teljesítményükért elnyerhetik a Gyermek Kéktúra tájegységi jel­vényt. Ha a végigjárt útvonalak hossza eléri a 300 km-t, nevezettek kiérdemlik a GYKT jelvényt is. Csoportok szervezése és vezetése címén 6 fő fiatal kísérőjeként egy-egy felnőtt is megkaphatja a fenti jelvényeket.

www.termeszetbarat.hu