Aromaterápia a konyhában: gyógyuljunk fűszerekkel!

A fűszerek nem csupán megízesítik ételeinket, hanem segítik az emésztést, megvédenek a baktériumok ellen és betegségmegelőző hatásuk is ismert.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
aromaterápia
2015. október 11. Gyarmati Orsolya

A fűszerek nem csupán megízesítik ételeinket, hanem segítik az emésztést, megvédenek a baktériumok ellen és betegségmegelőző hatásuk is ismert.


A fűszerek általában határozott ízt kölcsönöznek az ételnek. Amennyiben lehetséges, érdemes a fűszert egészben megvásárolni, majd házilag összetörni, őrölni. Így az aromája még erősebb lesz, és a többi hozzávaló íze is jobban érvényesül.

Ahogy Vandana Shiva, az élelmiszerellátás kérdésével foglalkozó aktivista is rámutatott, a különféle füvek és fűszerek hagyományos mezőgazdasági termékek, ellentétben például az ananásszal, amelyet az elszegényedett ghánai farmerek termesztenek, vagy a zöldbabbal, amelyet a szárazsággal küzdő Kenya exportál. Az őshonos növényekkel való kereskedés tökéletes módja a fejlődő országok gazdasági fejlesztésének: úgy léphetnek a világpiacra, hogy mezőgazdasági kultúrájuk sem sérül.

Az étel íze és illata iránti preferenciáink már az anyaméhben kialakulnak. Az étel nem csupán a baba egészséges növekedéséhez járul hozzá, hanem sajátos ízt kölcsönöz a baba környezetének. Ez szó szerint így történik, hiszen a magzatvízben érződik az anya által elfogyasztott étel íze. Azt feltételezik tehát, hogy a babák születésükkor már az adott kultúra táplálkozási szokásaihoz alkalmazkodva érkeznek közénk.

Míg a gyógyfüvek valójában a lágyszárú növények levelei, a fűszerek begyűjtésekor a növény más részeit keressük: a kérgét, a gyökerét, a bimbóját vagy a bogyóját.

A gyógyfüveket általában frissen szedve érdemes használni, a fűszereket viszont szárítva tartjuk a konyhában. Ez azt is jelenti, hogy olajtartalmuk rendkívül magas, és amennyiben megfelelő körülmények között tárolják őket – légmentesen záródó tégelyben, fénytől védve –, erős illatukat nagyon hosszú ideig megőrzik.

Rengeteg fűszer van, amelyek ételeink ízesítésére is szolgálnak, és amelyeket a népi gyógyászat is használ.