Autizmus gyerekeknél: otthoni gyorsteszt

Meredeken emelkedett az autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyerekek száma az utóbbi évtizedekben. Egyre több kutatás foglalkozik a korai tünetekkel és korai szűréssel is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
autizmus
2018. augusztus 13. Babaszoba
A nulladik lépés, hogy a szülő felismerje, valami gond van. Ezt segíti az otthon is kitölthető teszt.
Ezt a neurológiai fejlődési rendellenességet három fő tünetcsoport jellemzi: a kommunikációs képességek, illetve a társadalmi kapcsolatok zavara, és az abnormális viselkedési mintázatok kialakulása.
A tipikus tünetek a gyermek második életévében jelenhetnek meg először, amely megnehezíti a korai felismerést, így a fejlesztés is később kezdődhet el.

Fontos a korai felismerés

Számos kutatás bizonyítja, hogy minél korábban ismerjük fel egy gyereknél azokat a jeleket, amelyek autizmusra utalnak, annál nagyobb lesz az esély arra, hogy a megfelelő fejlesztéssel a gyermek – nagyjából 4 éves korára – utolérje kortársait, így a kicsi a többségi oktatási rendszerbe is nagy eséllyel lesz visszaterelhető.
Az itthoni tapasztalat azt mutatja, hogy 3 éves kor alatt ritka, hogy egy gyermek diagnózishoz jusson: ennek részben a diagnosztizáló helyek túlterheltsége az oka, illetve az, hogy a gyermek közvetlen környezete is csak a kicsi 2-3 éves kora körül gyanakszik először autizmusra.
A cikk folytatásához kattints.