Az állandó veszekedés növeli a korai halálozás kockázatát

Betegesen sokat veszekedtek a pároddal? Állandó a rossz hangulat vitáitok miatt? Sajnos rossz hírünk van: így nemcsak a családi békét veszélyeztetitek, de növelitek a korai halálozás esélyét is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
agyvérzés
2014. május 20. Szaurella

Betegesen sokat veszekedtek a pároddal? Állandó a rossz hangulat vitáitok miatt? Sajnos rossz hírünk van: így nemcsak a családi békét veszélyeztetitek, de növelitek a korai halálozás esélyét is.


A BBC honlapján megjelent dán tanulmány ismertetése konkrét adatokra alapoz: a munkanélküliség szomorú valóságát megtapasztaló férfiak a legkiszolgáltatottabbak. Az őket ért jogos vagy jogtalan vádak a család részéről komoly mentális leterhelést jelentenek. A Koppenhágai Egyetem kutatói szerint a folytonos veszekedés és vita mind a férfiak mind a nők életesélyeit csökkentik: a korai elhalálozás esélyét kétszeresére-háromszorosára emelik.

Vagyis a család – feleség, gyerekek – részéről érkező követelések és negatív hozzáállás a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát erősítik. Régebbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy a széles baráti kör és az erős családi-baráti kötelékek védőfaktorként működnek, míg a személyiség inkább az egyes szituációkra adott választ szabályozza.

A dán kutatok szerint a vitás helyzetekből adódó stressz a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát egyértelműen növelik, és az a két tényező járul hozzá a korai elhalálozás mutatóihoz.

Munka nélkül – betegen?

Közel tízezer, 36 és 52 év közötti megkérdezett válaszai alapján térképezték fel a stressz és a középkori halálozás összefüggéseit. A kutatás szerint a folytonos aggodalom és követelőzés 50-100 százalékban növelte a halálozás esélyét. A munkanélküliségnek további romboló hatása volt az egyénre, következésképp a munkaképes férfiakat sújtja leginkább a munkanélküliség romboló ereje, éljen Magyarországon, Dániában, vagy Lengyelországban.