Az anya hangja jobb a tűzriasztónál

Sokkal könnyebben felébrednek álmukból azok a gyermekek, akiket az édesanyjuk kelteget vészhelyzet esetén, mint azok, akikbe a hagyományos tűzriasztók vijjogó-sipító hangja próbál életet verni. Ráadásul a szülő által felkeltett gyermekek sokkal könnyebben ki tudnak menekülni hálószobájukból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anya
2018. november 13. csalad.hu

A napi családi rutin talán legnehezebb része az ébredés, illetve az ébresztés. A fiatalokat az esetek döntő többségében csak nagy nehézségek árán lehet kikönyörögni az ágyból, pláne akkor, ha nem vakációra, hanem az iskolába indítanánk őket. Szinte nincs olyan család, ahol ne jelentene ez a mindennapos feladat legtöbbször nagy erőfeszítéseket. Ezért vizsgálta az amerikai Ohio állam Nationwide Children’s Hospital nevű intézményének kutatócsoportja azt, hogyan reagálnak a kicsik az ébresztésre vészhelyzetben. A columbusi alvásszakértők összesen 176 gyermeket és szüleiket vonták be a kísérletbe, amiben egy szimulált éjszakai tűzesetet játszottak el. Azt vizsgálták, mennyivel végzik hatékonyabban a feladatukat, vagyis a fiatalok felébresztését az éles hangon sípoló tűzriasztók az édesanyákhoz képest. Az eredmények kifejezetten meglepőek voltak, ugyanis az elviselhetetlen hangú berendezések az esetek jelentős részében alulmaradtak a sokkal barátságosabb szülői hangokkal szemben!

A Journal of Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmány szerint a fiatalok az előre rögzített anyai hangon megszólaló vészjelzésre sokkal jobban reagáltak, egyrészt hamarabb felébredtek, másrészt pedig sokkal gyorsabban képesek voltak elhagyni a hálószobát: 18-28 másodperc között sikerült kimenekülniük, míg a riasztó vijjogása mellett nagyjából öt perc volt ez az idő.

A bejegyzés folytatásához kattints.