Az anyaság konkrét, jól látható változásokat okoz az agyban. De miért?

A legtöbb anya számára ismerős változás, hogy szülés után feledékenyebb lett és sokkal könnyebben elérzékenyül, mint korábban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2019. augusztus 05. Dívány

Az első gyerekvállalással megváltozik a nő agya, mégpedig azért, hogy jobban megértse a kisbaba jelzéseit, írja dr. Vanessa LoBue a Psychology Today hasábjain.

A Barcelonai Autonóm Egyetem kutatói nők agyának szülés előtti és szülés utáni felvételeit összehasonlítva megállapították, hogy az agy szerkezetében tapasztalható változások tartósak, legalább két évig fennállnak. Ezek a változások alapvetően az agynak azokra a területeire terjednek ki, amelyek akkor aktiválódnak, amikor a nőknek a saját kisbabájuk képét mutatták. A szakemberek szerint a változások segítenek abban, hogy a nők felkészüljenek az anyaságra, és hogy könnyebben megértsék a kisbaba jelzéseit, felismerjék a szükségleteit.

Elsőre talán meglepő lehet, de még az apák agya is megváltozhat a születés után. Egy másik kutatásban anyák és apák agyát vizsgálták, miközben egy olyan videót vetítettek nekik, amin a kisbabájukkal foglalkoztak. A szülőknél nemtől függetlenül fokozott aktivitást tapasztaltak az agy amigdala nevű területén, mely az érzelmek feldolgozásáért felelős. Sőt, minél jobban kivette a részét az apa a kisbaba gondozásából, annál jobban hasonlított ez az agyterület az anyáéhoz.

A cikk folytatásához kattints.