Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Az anyatej természetes kincs – ma van a szoptatás világnapja

Az anyatej természetes kincs – ma van a szoptatás világnapja

Ha az édesanyáknak lehetősége van az anyatejes táplálásra, akkor javasolt ezzel is segíteni gyermekeik egészséges fejlődését. A szoptatás világnapja alkalmából a hazai szakmai és civil szervezetek mellett a kormány is az anyatejes táplálás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Írta: Családháló,

Magyarország a fejlett országok élvonalába tartozik a 3-6 hónapig anyatejjel táplált gyermekek arányát vizsgálva. Az anyatej rendkívül fontos a csecsemők táplálásában, természetes összetevői révén biztosítja aktuális tápanyagszükségletüket; a születés utáni első fél évben csökkenti a fertőzések kockázatát és a fejlődési rendellenességek kialakulásának veszélye is kisebb.

A kormány számos eszközzel és hosszú távú programmal kívánja elősegíteni és népszerűsíteni az anyatejes táplálást. Ennek keretében tavaly másfélszeresére emelkedett a leadott anyatej áráért járó juttatás. Idén elindult a családbarát szülészetek kialakítása, elsőként a Bethesda és az Budai Irgalmasrendi Kórház szülészete alakul át 3,5 milliárd forintból.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává, az ezzel kezdődő hetet pedig anyatejes világhétté.

A WHO ajánlása szerint az a legegészségesebb, ha a csecsemők féléves korukig csak anyatejet kapnak. A szoptatás legalább kétéves korig javasolt, de ideális esetben addig folytatódik, amíg a gyermek igényli.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Lev és Sveta – egy minden akadályt legyőző szerelem története

Szétszakított családok, házaspárok, meghasadt szívek, szétszakított életek – ezt tette a Gulag sok-sok millió emberrel. És egy ilyen rettenetes világban...

Close